Emerytura obywatelska + dobrowolne ubezpieczenie na boku to jedyny rozsadny system. ciekawe kiedy nasze mozgi z Sejmu to ogarna.
W IRL zabieraja mi 4% (od kwoty brutto pomniejszonej o to co odprowadzam na emeryture samodzielnie) skladki na emeryture panstwowa i na te wszystkie ubezpieczenia socjalne.
Zdrowotne jest oddzielnie i tego zabieraja do 7% tym wiecej, im wiecej zarabiasz.
Za te 4%, po przepracowaniu 30 lat przysluguje mi emerytura maksymalna czyli obecnie 230e na tydzien x52tyg/12 = 1000e miesiecznie.
Jak policzyc, to zarabiajac srednia krajowa, ok 2/3 skladki wraca do Ciebie w postaci emerytury.
A co najsmieszniejsze, dostaje child benefit na dzieci (tu kazdy rodzic dostaje...mieli ograniczyc dla tych co maja 100k+ rocznie, ale nie wiem czy ograniczyli), ktory mi ta skladke zwraca i nawet cos zostanie
Skoro panstwo zabiera malo z kieszeni, to mozesz sobie oszczedzac sam na emeryture. Ja sobie wyliczylem, ze odkladajac te 5% pensji podstawowej rocznie i dostajac od pracodawcy kolejne 7% moge liczyc na dodatkowe 1500 miesiecznie w wieku 60 lat.
W sumie z obu zrodel 2,5k Euro, to juz mozna cos tam pozyc
I jeszcze tak ostatnio ogarnialem podatki troche, bo mi zajebali 1500E za duzo w ciagu roku i teraz czekam na zwrot
i przykro porownywac do PL:
W IRL, kwota wolna od podatku dla singla wynajmujacego mieszkanie w tym roku wynosi 18 100 euro
Powyzej tej kwoty, a ponizej 32 800 placi sie podatek 20%
Od nadwyzki ponad 32 800 placisz 41%
W zwiazku malzenskim progi sie sumuja, wiec para moze zarobic do 65 600 i dopiero od nadwyzki zaplaci 41%. Kiedys bylo 72k na pare, oraz 36k na singla, ale przyszedl kryzys. Teraz juz cos wspominaja o ponownym przesunieciu bandow w budzecie na 2015. Generalnie bardzo chca w jakis sposob obnizyc podatki, dyskusja obecnie jest w jaki.
Co jak co, ale tutaj nie mam poczucia, ze jestem okradany.
Jak pomysle, ze obecnie:
- zarabiajac powyzej sredniej krajowej, a ponizej gornego progu dla par,
- kiedy zona zarabia na wlasnym biznesie tyle, ze ze wzgledu na rodzaj dzialalnosci, to co zarobi jest wylaczone z opodatkowania,
jej kwota wolna od podatku jest w polowie transferowana do mnie i dzieki temu efektywny podatek PIT, ktory w tym roku zaplace to bedzie 5,5%, do tego skladki ok 9.5%, w sumie 15%, to az mnie serce boli, ze rodakow w kraju panstwo tak lupi.
15% zabiera mi panstwo...15% jestem w stanie zaplacic i nie czuc, ze mnie okradaja