White Trox napisał(a):
w sumie jeden pies jak liczą-wiadomo o co kaman
, u mnie na uczelni ludzie z nowymi furami pierwsi biegli po socjal,"bo się należy"-synkowie przedsiębiorców.
jak wyglada socjal w Polsce? serio pytam.
Bo nie chce mi sie po prostu wierzyc, ze ktos poruszajacy sie po miescie mercedesem klasy S za kilkadziesiat tysiecy zlotych minimum zawracalby sobie dupe dla tych kilku zlotych miesiecznie.
No ale to chyba taka mentalnosc polakow. Z jednej strony chwalimy sie czego to my nie mamy, ile to milionow na koncie i jednoczesnie na ile to przez lata okradalismy panstwo. Chuj jezeli to okradanie to unikanie podatkow (dla mnie to janosikowo, podatki z ktorych nic nie mamy to zlodziejstwo w swietle prawa), ale branie jakichs gownianych zasilkow gdy niczego nam tak naprawde nie brakuje to po prostu osmieszanie sie.
Zreszta biorac pod ilosc urzednikow kontrolujacych, zaostrzone sprawdzanie i wysokosc (a raczej niskosc) tychze zasilkow - trzeba cos miec z glowa nie tak by sie porywac na cos takiego.
Wiec imho ilosc osob, ktore pobieraja zasilki w Polsce nienalezace sie im jest w granicach bledu statystycznego -> w zaden sposob na te statystyki nie wplywa.
Osobiscie nie znam ani jednej osoby pobierajacej zasilek socjalny w Polsce.