Mark24 napisał(a):
@Sula
czy ja narzekam najbardziej? Nie sądzę, są więksi narzekacze nawet na tym forum. A nawet jak tak, to może dlatego, że mam porównanie? Że mieszkam w bardziej normalnym kraju? Nie wziąłeś tego pod uwagę? Jak wszyscy dookoła śmierdzą, to się człowiek przyzwyczaja i przestaje ten smrodek zauważać.
Sula też masz "polską mentalność" - nawet ładnie to widać na tym przykładzie. Polska mentalność to m.in. nie przyjmowanie krytyki, kilometrowe kompleksy. Zauważ jak ta polska mentalność ładnie wyszła jak tylko na forum umieściłem dwa linki do artykułów które krytycznie odnoszą się do kraju. Już gul skoczył, bo jak to emigrant śmie napisać coś o polsce o zabarwieniu negatywnym. Jakim prawem?!? - niech spierdala ćwok!!!...
Ja mam dawać przykład? Dlaczego nie Ty?
Ja coś zrobiłem. Powiedziałem dość, spakowałem się i wyjechałem. A Ty dalej pozwalasz się traktować jak dojna krówka, pozwalasz się traktować jak bezmózgie bydło.
Emigranci mają dawać przykład polakom którzy zostali w Polsce?
Rotfl in real
Gul
mi skoczył?
Chciałem ci po prostu pomóc i uświadomić jak być może cię inni tu widzą na forum.
Nie przyjmnowanie krytyki? Jeżeli według ciebie coś źle zrobiłem to chętnie o tym posłucham.
Wcale mi nie przeszkadza, że jesteś emigrantem. Jak już pisałem parę razy, ja też za granicą mieszkałem parę razy oraz wcale nie wykluczam, że wyemigruje w przyszłości. Narazie mam co robić w Polsce przez 3-4 lata, ale nie mogę wykluczyć co zrobię za parę lat - tym bardziej, że nie założyłem jeszcze rodziny także łatwiej mi ewentualne co 'radykalniejsze' decyzję podejmować.
W dzisiejszych czasach emigracja w mojej opinii jest normalną decyzją życiową, ani nie jest w większości wypadków poświęceniem ani aktem heroizmu.
Jeżeli ty chcesz to traktować w takich ramach to nikt ci nie zabroni. Jeżeli chcesz innych traktować z wyższością z tego powodu - też ci nikt nie zabroni. - tylko potem się nie dziw, że cie ludzie traktują jak traktują.
Żalisz się, że ci 'inni' jadą bo jesteś emigrantem, tylko to TY cały czas przypominasz i podkreślasz, że nim jesteś + jak widać z powyższej wypowiedzi traktujesz ludzi, którzy nie wyemigrowali jako "bezmózgie bydło".
Co do negatywnej oceny Polski - to jak najbardziej każdy ma prawo krytykować. Ten który został w kraju, ten który wyemigrował, obcokrajowiec, nawet repatriant.
Resztę sobie sam dopowiedziałeś.
Zawuaż, że na tym forum są ludzie oprócz ciebie, którzy żyją za granicą i którzy też często krytykują Polskę i spoko.
Ja się z twoimi wypowiedziami Mark nawet dość często zgadzam, ale po prostu w niektórych postach robisz z siebię 'jedynego mądrego'.
PS. Akurat linki i post o autostradach nie podniósł mi ciśnienia, tym bardziej, że też uważam za skandal, że w większości nizinnym kraju koszty budowy autostrad są wyższe niż w większości innych krajów Europy + też się zgadzam, że nagród nie powinno być skoro plany nie zrealizowane.