Enhu napisał(a):
ja bym był za opcją pierdolenia całej tej składki, jak chce sobie odkładać na przyszłość to tylko i wyłącznie na własnym koncie
Wtedy twoje będziesz na starość i twoje dzieci / wnuki płacił kolosalne kwoty na pomoc społeczną ,bo 90% nic nie odłoży ,zresztą firmy wykorzystają to do obniżki płac ,bo wiedzą ,że liczy się ile pracownik na rękę dostaje a nie ile brutto. (dla większości pracowników).
Co się skończy na tym ,że państwo i tak będzie wypłacać emerytury socjalne. Tak jest w niektórych krajach gdzie dostajesz emeryturę nawet jak nie pracowałeś po osiągnięciu pewnego wieku.
No chyba ,że rewolucję i dyktature / autorytaryzm i model na wzór chiński - to wtedy można skasować i emerytury i renty i służbę zdrowia powszechną.
Po początkowym załamaniu i ewentualnych rozruchach jak rządzący opanowali by sytuacje , gospodarka by ruszyła.
Ofc i tak by trzeba zaimportować siłę roboczą w końcu ,bo się społeczeństwo starzeje ,ale by działało.
Tylko ja nie chciałbym w takim kraju żyć ,jako tzw. normalny obywatel.
Tzn. nie będąc zarobowo conajmniej na poziomie 8-10 k / msc i z pokaźnym kontem w razie jakby mi się coś stało i nie mógłbym pracować więcej.