MMORPG.pl
https://mmorpg.pl/

Gotowanie/Kuchnia/Przepisy
https://mmorpg.pl/viewtopic.php?f=19&t=43892
Strona 13 z 21

Autor:  Nefastus [ 25 paź 2014, 19:51 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Ja bym dodal guacamole i jalapenos :P (Do tych burgerow)

Autor:  kamilus [ 25 paź 2014, 22:12 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

jalapeno zawsze daję - to jest podstawa mojej diety :P

Autor:  Teo [ 26 paź 2014, 13:42 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

https://www.youtube.com/watch?v=oWiGajiYkx4


Mendol napisał(a):
w przepisie jest 8gr cukru.
na ta ilosci maki jak dlugo (oczywiscie srednio w temp pokojowej) ciasto powinno wyrastac?

ciężko napisać, generalnie ciasto drożdżowe lubi temperature do 30 stopni, jak są dobre proporcje to aż piszczy jak przerabiasz, po zrobieniu powinno podwoić objętość do 20 minut, wtedy można już wykręcić bułeczki lub jeszcze raz pozwolić na wyrośnięcie ( będą całkiem inne ), gotowe bułki na blaszce też powinni podwoić objętość, jak zaczniesz piec za wcześnie lub za późno to będą całkowicie inne

pamiętajcie że z jednego takiego ciasta można uzyskać całą game różnie smakujących, rożnie wypieczonych, chrupkich, miękkich, pulchnych wyrobów, wszystko zależy od tego ile rośnie, ile razy przerobione, ile rośnie przed piecem i jak się piecze :)
( bułka poznańska, kajzerka, burgerbuła, kebabplacek, sztangielka, rogale, buchta, chałka... )

Autor:  mrynar [ 26 paź 2014, 14:54 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

tczewiak napisał(a):
Efekt końcowy po Waszych poradach:
Obrazek
Chyba troszkę przesadziłem z chili w mięsie, ale buły wyśmienite. Jajo i sos sojowy wyeliminowane z mięsa.


Calkiem spoko. Ja bym tylko lekko podgrillowal pomidora i zamienil ogorki kiszone na jakies pikle albo korniszony.

Autor:  Aenima [ 27 paź 2014, 00:12 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

tczewiak napisał(a):
Efekt końcowy po Waszych poradach:
Spoiler:

Chyba troszkę przesadziłem z chili w mięsie, ale buły wyśmienite. Jajo i sos sojowy wyeliminowane z mięsa.


i jak? w smaku.

Autor:  kamilus [ 27 paź 2014, 00:23 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

W smaku bardzo spoko. Prawie jak z dobrej burgerowni, a lepiej już niż w przeciętnej.

Autor:  Piszpan [ 27 paź 2014, 09:09 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

nie przesadzacie? nie chce krytykowac umiejetnosci kulinarnych tczewiaka bo ich zreszta nie znam ale spuszczanie sie nad kotletem z ogorkiem bulka i pomidorem :) uwielbiam burgery ale tylko w knajpach te domowe to co bys nie robil to jednak zawsze wyjdzie tak domowo chyba ze do wodeczki.

Autor:  Mendol [ 27 paź 2014, 10:31 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

co ty pierdolisz :)
a czym sie rozni ten knajpiany? ma lepsza bulke, mieso, ogorki?

Autor:  mrynar [ 27 paź 2014, 10:38 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Mendol napisał(a):
co ty pierdolisz :)
a czym sie rozni ten knajpiany? ma lepsza bulke, mieso, ogorki?


Ogorki napewno! (mowie o tym Tczewiaka).

Czasem tez w knajpach maja porzadne amerykanskie sosy, ktore u nas ciezko dostac (przynajmniej w Gda, o wsi nie wspominajac).

Ja ostatnio kupilem w biedrze gotowe beef burgery, do tego zwykle bulki, ser w plastrach, pomidor, cebula (wszystko z biedry), ostry sos barbecue i tez wszystkim zajebiscie smakowalo :)

Autor:  Mendol [ 27 paź 2014, 11:06 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

no troche przesadziles z tym miesem z biedry, nie nadaje sie do jedzenia.
ale ostatnio maja w uj zajebiste promocje. rum bacardi 30zl, wczoraj pomidory cirio po 2.40pln puszka.

Autor:  mrynar [ 27 paź 2014, 11:28 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Mendol napisał(a):
no troche przesadziles z tym miesem z biedry, nie nadaje sie do jedzenia.


E tam, nie jest zle (choc oczywiscie gorsze niz ulepione samemu). Burgery sa od beef mastera - kiedys w macro kupilem t-bone z tej firmy i byl zajebisty. Ponoc nawet knajpy od nich biora mieso.

Autor:  Oyci3C [ 27 paź 2014, 11:58 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Dokładnie, takie pierdolenie a jakby ktoś odpowiednio przyrządził i zalał sosami to Mednol by wpierdalał oblizując penixa.

Anyway ostatnio lałem jak jacyś kolesie kupili w Macu kanapki i nuggetsy, pokroili w kostki na wykałaczki.
Zawieźli to na jakieś targi/konwent/spotkanie (???) ludzie walących gruchę do zdrowej żywności organicznej i poddali degustacji.
Oczywiście eksperci ich "przysmaki" określili jako najlepsze, zajęli pierwsze miejsce a jako powody podali, że to przepyszna żywność organiczna.

HE HE HE~!

Autor:  Mendol [ 27 paź 2014, 12:24 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

nie, nie pierdolenie, bo przetestowalem ta wolowine z biedry kupujac kawalki na steki i byly chujowe, w porownaniu do tych zamawianych z befsztyk.pl
poza tym musialbym byc radziem, zeby steki sosem zalewac :)
moze do strogonof'a sie nadaje, ale do niczego wiecej.

Autor:  Teo [ 27 paź 2014, 13:39 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Jeśli zaopatrzenie w hipermarketach to polecam mięso z macro i sellgros, ewentualnie auchan, wszystkie trzy mają dobrej jakości mięso gdzie zaopatrują się restauratorzy i dobre kuchnie, oczywiście trafią się im też wpadki, od tesco i carefour to lepiej trzymać się z dala, miałem styczność z pracownikami i sporo się nasłuchałem, podobnie z dostawcami mięsa do tych ostatnich, tragedia!
Kupuje tez często w kaufland ale tam to loteria podobno ale znajoma za ladą zmienia sytuacje :)

Co do mięcha w burgerach, wołowe więcej wymaga i od samego mięsa i od przygotowujące, łatwo zrobić byle co i tylko szkoda zmarnowanego czasu i brudnych garów, wołowo-wieprzowe jak dla mnie smaczniejsze.

Autor:  Tor-Bled-Nam [ 27 paź 2014, 13:39 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Jedzenie z biedry? Ja pierdole. Przecież dyskont ma sprzedawać jak najtaniej, a dostawca do ceny dostosowuje jakość. Warzywa, jakaś mąka może. Ale cokolwiek przetworzonego albo mięso? Niezły hardkor.

Autor:  mrynar [ 27 paź 2014, 13:42 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Mendol napisał(a):
nie, nie pierdolenie, bo przetestowalem ta wolowine z biedry kupujac kawalki na steki i byly chujowe, w porownaniu do tych zamawianych z befsztyk.pl
poza tym musialbym byc radziem, zeby steki sosem zalewac :)
moze do strogonof'a sie nadaje, ale do niczego wiecej.


ale my rozmawiamy o burgerach.

Porzadny stek z beef mastera kosztuje w macro ponad 50 zl, wiec to raczej nie jest target biedronkowy.

Mieso na burgery to nie steki, nie trzeba mielic poledwicy do tego :), zreszta by nie wyszlo bo ma za malo tluszczu. Mieso na burgery zbyt malo tluste jest chuja warte.

Autor:  mrynar [ 27 paź 2014, 13:44 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Tor-Bled-Nam napisał(a):
Jedzenie z biedry? Ja pierdole. Przecież dyskont ma sprzedawać jak najtaniej, a dostawca do ceny dostosowuje jakość. Warzywa, jakaś mąka może. Ale cokolwiek przetworzonego albo mięso? Niezły hardkor.


wlasnie mieso z biedry jest spoko, bo nie dodasz tam maczki

Autor:  Tor-Bled-Nam [ 27 paź 2014, 13:50 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Wodę można wstrzyknąć, krowy pewnie na antybiotykach albo wołowina z padniętych mlecznych. Jak liczycie na cokolwiek lepszego z dyskontów to proponuje się obudzić. Dostawca ma jedno kryterium: cena, bo Polak lubi tanio, może jeść gówno.

Autor:  Mendol [ 27 paź 2014, 13:54 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

wiesz mrynar, ja mieso na burgery kupuje taniej u znajomego rzeznika, niz wychodzi w biedronce kupno tych stekow.
i tak jak pisalem, sam ustalam, z ktorego kawalka wolowiny chce zrobic burgera, ile tluszczu, jak zmielone (jak mi sie nie chce w domu mielic).

Autor:  Nefastus [ 27 paź 2014, 14:25 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Mendol napisał(a):
nie, nie pierdolenie, bo przetestowalem ta wolowine z biedry kupujac kawalki na steki i byly chujowe, w porownaniu do tych zamawianych z befsztyk.pl
poza tym musialbym byc radziem, zeby steki sosem zalewac :)
moze do strogonof'a sie nadaje, ale do niczego wiecej.


Bo te steki z biedry sa do dupy, ale te burgery sa calkiem dobre, tylko za male do porzadnego burgera.

Strona 13 z 21 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team