Goatus napisał(a):
Mimo wszystko, wydaje mi się, że w swojej argumentacji za bardzo jednak uciekasz od islamu jako jednej z przyczyn obecnych problemów. Takie udawanie (niekoniecznie w odniesieniu do ciebie bezpośrednio), że ich religia wcale nie stanowi cześć problemu jest imho właśnie z jedną z głównych przyczyn problemów EU teraz. Bo przecież jeżeli zaakceptujemy, że jest z tym problem to wtedy można zacząć coś sensownego z tym robić, zacząć prowadzić mądrą i skuteczna politykę imigracyjną i integracyjną. Tym czasem EU do religii ma podejście "hands off", to sfera prywatna, niech sobie robią i wierzą w co chcą. Moim zdaniem to błąd, bo jednak w zasadniczej cześć ta religia nie jest kompatybilna z naszą kulturą jeżeli traktować jej przekazy dosłownie, i stąd problemy, nie można przecież założyć, że każdy muzułmanin który do nas przyjedzie, sam z siebie dojdzie do wniosku, że może niekoniecznie trzeba traktować wersety swojej wiary dosłownie i jako prawo. I że może powinien się dostosować.
Nie zrozum mnie źle, jak chyba wszyscy tutaj uważam, że poprawność polityczna zapędziła społeczeństwa zachodnie w ślepy zaułek, a bydło niepotrafiące przyswoić podstawowych zasad naszej cywilizacji należ wsadzać do pierdla, a nie głaskać po główce. Problem dostrzegam nie tyle w samej religii co w jej fundamentalistycznej wykładni i raczej nie mam zamiaru od tego uciekać. Z drugiej strony z tego co czytałem na ten temat, to kolejne pokolenia imigrantów są praktycznie odcięte od "normalnego" nurtu Islamu wyznawanego przez ich przodków i siłą rzeczy są skazane na nauki radykalnych pojebów. Podejrzewam, że standardowy bogobojny Arab mieszkający dajmy na to w Marakeszu bardziej jest zainteresowany wyciąganiem z białych sahibów ich pieniędzy, a nie mordowaniem ich w imię Allaha. Tym bardziej, że w przypadku zamachu terrorystycznego ma takie same szanse na pożegnanie się z życiem.
tl, dr: generalizowanie co prawda odciąża mózg, ale świadczy o tępocie umysłowej
Niah napisał(a):
Innymi słowy mamy przejebane na własne życzenie. Jedyny moment kiedy to nasza kultura była atrakcyjna to czasy Imperium Rzymskiego.
My jesteśmy potomkami brudasów, którzy to imperium zniszczyli.