embe napisał(a):
Niahu po latach synowania terlikowi teraz stajesz się obrońcą islamu, pamiętaj że nawet terlik ma jakiś poziom tolerancji religijnej jeśli nie wkracza ona w sferę przestępstw i zbrodni.
Tor, za to ty nie dostrzegasz nadal że zmiany kulturowe w europie już dawno zaszły, odeszliśmy od chodzenia dwa razy dziennie do kościoła, a proboszcza w parafii nie nosi się w lektyce, za to islam tkwi w głębokim fundamentalizmie, dla muzułmanów nie ma państwowości, co najwyżej plemienność, ich tradycje, mentalność i wyuczone nakazami i zakazami zachowania są daleko za kultura europejską jaką znamy.
Zapewne jest wielu muzułmanów chcących sobie pookładać życie w europie, jednak większość obecnie przybywa ponieważ im się coś należy od niewiernych, a traktowanie kobiet z jakimi mamy doczynienia to nie są jakieś skrajności, to są normy kulturowe, oczywiście pomijam zbrodnie isis bo to jest skrajność i o tym nie dyskutujemy podobnie jak o inkwizycji czy wyprawach krzyżowych, mimo że jedno do drugie ma się nijak bo dzieli je setki lat.
Ale ja nie przeczę, że islam stoi w konflikcie z wartościami zachodnimi. Przynajmniej ten ortodoksyjny sunnicki, salaficki czy inne odłamy. Islam nie jest bezpośrednią przyczyną tego w jakim stanie obecnie znajduje się kultura, która kiedyś stała wyżej niż europejska. To znacznie bardziej złożona sprawa, pełne zrozumienie tego wykracza pewnie poza moją wiedzę z historii tych krajów.
@Mendol Ty mnie nie pouczaj, bo sam jedziesz ludziom także poza flames.
Co do patriarchalizmu to jest on ciągle żywy także u nas. Zrównanie praw kobiet w UK to przecież zaledwie 1928, usunięcie z kodeksu karnego pojęcia zbrodni honorowej we Włoszech to raptem 1981. Nie przesadzajmy też, że jesteśmy jakoś super cywilizowani.
Jeszcze jedno, a propos problemów imigracji. Na obecną sytuację my jako świat zachodni skrupulatnie pracowaliśmy przez dziesiątki lat. Jakoś mi bardzo nie żal krajów zachodnich z tego powodu.