MMORPG.pl
https://mmorpg.pl/

Ja jebie Neonin!
https://mmorpg.pl/viewtopic.php?f=19&t=40533
Strona 3 z 4

Autor:  Piszpan [ 12 mar 2012, 11:55 ]
Tytuł: 

Asmax napisał(a):
No ok, dlatego mowie - ile ludzi tyle gustów.
Dla mnie i dla wielu innych takie przyrządzanie wołowiny to lekka profanacja ale luzik, skoro Tobie smakuje i znajomym tez to gutten apetit.


nie rozumiemy sie asmax. porzadna wolowina to tylko ta dobra w kanjpie dobrze usmazona itd. ALE dostep do kanjp z dobra wolowina ja mam akurat ograniczony takze zrobienie steka nawet w taki sposob ale za to nie ciagnie sie jak guma to jesli chodzi o warunki domowe win :) pod wodeczke taki krwisty jest naprawde ok. Wiadomo ze chcialbym miec wolowine ktora tylko sol pieprz na patelnie i zeby miekka byla ;/

Autor:  Tor-Bled-Nam [ 12 mar 2012, 12:15 ]
Tytuł: 

Ja też wolę do knajpy. Raz, że ciężko o wołowinę a dwa, że łatwo coś zjebać i wyjdzie nie taki jak trzeba. Medium rare/medium dajesz ~40PLN i jesteś zadowolony.

Autor:  mrynar [ 12 mar 2012, 13:05 ]
Tytuł: 

Jak sie nie jest pewnym jakosci wolowiny to zrobienie jej wg. przepisu Neonina to rzeczywiscie dobry pomysl.

Ja tam generalnie lubie wolowine. Dobre bitki czy zrazik tez sa ftw.

edit:
chcialbym kiedys sprobowac wolowiny z Kobe, gdzie krowy sa codziennie masowane. :)

Autor:  Mendol [ 12 mar 2012, 13:11 ]
Tytuł: 

no tez bym chcial, ale to trzeba znalezc dobra restauracje gdzie robia.
bo podobno bardzo latwo ja spierdolic.

a co do wolowiny to chyba wiekszosc ja lubi :)
calkiem ok wychodzi robiona do chinszczyzny - zamrozona, potem pokrojona w cieniutkie plasterki i zamarynowana przez chwile.
z warzywami jest naprawde git.

bitki i zrazy tez oczywiscie sa wypas tylko wymagaja duzo pracy :)
i niestety jak sie sprobuje 'dobrej' wolowiny to pozniej ciezko przekonac sie do naszej, gdzie nawet poledwica wolowa twardnieje jak podeszwa.

Autor:  Fergerod [ 12 mar 2012, 14:10 ]
Tytuł: 

Jeżeli ktoś chce zdziałać hi-endowego steka to:
- polska polędwica wołowa z selgrosu, nie tacka tylko pakowana na miejscu
- jeżeli mamy dostęp do dobrej gatunkowo wołowiny to nieco gorszej klasy mięso jak antrykot czy rosbef jest jak najbardziej ok

Mięso zamrożone, uprzednio zapakowane próżniowo jest ok, tylko trzeba bardzo delikatnie rozmrażać - 48h w lodówce (nie, 24h nie wystarczy).

Nie robimy żadnej marynaty, nie przyprawiamy niczym. Wiemy, że nawet minimalna ilość soli odwodni - zepsuje nam mięso.

Tniemy mięso w poprzek włókien na grubość 2-3 cm.

Przed smażeniem doprowadzamy mięso do temperatury pokojowej (bardzo ważna sprawa).

GRILL: rozpalamy węgiel na max temperaturę (pompka samochodowa do dmuchania materacy ftw)
PATELNIA (żeliwna ala grill): nagrzewamy praktycznie na max. Patelnia nie żeliwna generalnie nie nadaje się, bo się przepali (zbytnio dostanie wjeb od temperatury).

Smażymy 1-2 min z każdej strony - bardzo rare lub rare :)

Solimy/przyprawiamy na talerzu w trakcie jedzenia samodzielnie (polecam sól morską z odrobiną świeżego rozmarynu). Polanie mięsa odrobiną oliwy z oliwek jest bardzo na miejscu. Przyprawa nie może być na tyle intensywna, aby tłumiła smak mięsa. Sól jest oczywiście konieczna, jej ilość wedle gustu.


Prawdziwy epic wśród steków to włoska fiorentina - typowy t-bone ze specjalnego gatunku jałówek, hodowanych tylko do tego celu za odpowiednią cenę ^^

Autor:  tomugeen [ 12 mar 2012, 14:27 ]
Tytuł: 

Gnoje, ja tu kanapke z serem i pomidorkiem jem. Teraz mnie przez ferga naszlo na stejka z rozmarynem.

Autor:  Mendol [ 12 mar 2012, 14:33 ]
Tytuł: 

ferdek zrob zdjecie, jak sie kroi w poprzek wlokien :)
bo tego nie potrafie rozkminic :)

Autor:  Dana [ 12 mar 2012, 14:48 ]
Tytuł: 

http://www.seriouseats.com/2010/03/why-should-you-cut-meat-steak-against-the-grain.html

Autor:  Mendol [ 12 mar 2012, 14:55 ]
Tytuł: 

ta widzialem to juz, i niewiele mi pomoglo, ale bede testowal :)

Autor:  Fergerod [ 12 mar 2012, 14:58 ]
Tytuł: 

Cytuj:
So one last look at the first two steaks. Now can you spot the difference?

If not, I know the names of several good doctors who specialize in Attention Deficit Disorder.

Autor:  Mendol [ 12 mar 2012, 15:00 ]
Tytuł: 

no to niestety wielokrotnie tak probowalem i zawsze wychodzila podeszwa :)

Autor:  Fergerod [ 12 mar 2012, 15:08 ]
Tytuł: 

to jesteś noskill w pizdu i tylko psujesz mięso :)

Autor:  Mendol [ 12 mar 2012, 15:52 ]
Tytuł: 

sie czepiasz ;p
POZA TYM powinny byc juz gotowe krojone kawalki na stejki, tak jak na zachodzie sprzedaja!

Autor:  mrynar [ 12 mar 2012, 16:45 ]
Tytuł: 

Mendol napisał(a):
sie czepiasz ;p
POZA TYM powinny byc juz gotowe krojone kawalki na stejki, tak jak na zachodzie sprzedaja!


sa u nas tez

Autor:  Mendol [ 12 mar 2012, 16:51 ]
Tytuł: 

gdzie?

Autor:  mrynar [ 12 mar 2012, 17:05 ]
Tytuł: 

W macro na przyklad, kazdy kawalek osobno zapakowany, calosc w ladnym kartoniku.

Autor:  Mendol [ 12 mar 2012, 17:08 ]
Tytuł: 

do macro trzeba miec karte o ile sie nie myle :)

Autor:  Piszpan [ 12 mar 2012, 18:01 ]
Tytuł: 

Mendol napisał(a):
do macro trzeba miec karte o ile sie nie myle :)


karta srarta. wszedzie jest nawet w biedrze kauflandach czy innych auchanach. tylko za chuja z tego nie zrobisz miekkiej wolowiny mediuma. mimo ze pisza ze na steki ze idealna do smazenia i inne glupoty.

Autor:  Asmax [ 12 mar 2012, 18:19 ]
Tytuł: 

W selgrosie sa.

Jak mowilem wczesniej argentynski antrykot i rostbef, a jak ktos lubi dobrze zjesc to jest tez poledwica za ~150. I tak nie najdrozej.

Autor:  Mendol [ 12 mar 2012, 18:36 ]
Tytuł: 

do selgrosa tez potrzebna karta o ile sie nie myle.
w biedronce/kaufalndzie nie chce ryzykowac :)

Strona 3 z 4 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team