Xanth napisał(a):
Wszystkie długi finansowe po 3 latach się przedawniają.
Nie wszystkie. Zasadą jest 10 lat, ale od tej zasady jest masa wyjątków. Te wynikające z działalności gospodarczej przedawniają się w ciągu 3 lat.
Cytuj:
ale z tego co piszesz wynika, że w tym okresie nie podejmowano wobec ciebie żadnych czynności mogących skutkować biegiem przedawnienia.
a w którym dokładnie miejscu tak napisałem?
eeee W TYM?:
" Przez 10 lat długu nie dostałem od tej firmy żadnego pisma. Spokojnie naliczali sobie odsetki karne. Po ~10 latach dostałem dwa pisma, sprawa trafiła do sądu"
na naszej planecie jeśli o czymś nie wspominasz to reszta nie musi się domyślać, że może jednak coś tam miało miejsce
Twoja historia dalej nie trzyma się kupy, bo jeśli wierzytelność od samego początku była stwierdzona orzeczeniem sądowym, to nie trafiałaby drugi raz do sądu (wtf w ogóle?) a jakby trafiła to pozew zostałby przez sąd odrzucony.
Cytuj:
A w praktyce w ciagu 3 lat twój dług albo zostanie zwindykowany i komornik już dawno odzyska należność, albo zostanie sprzedany specjalistom zza granicy, którzy wypełnią formularz esądu, dostaną wyrok przedłużający ważność długu na kolejne 10 lat i będą sobie tak czekać na potknięcie doliczając karne odsetki.
muszę to obgadać z moim mecenasem bo w pismach procesowych wszyscy co chwila podnoszą zarzut przedawnienia roszczeń :/