Trzy lata masz za kradzież batonika w sklepie, wiec wiesz jak to jest
![:)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Przepisy się zmieniły już dawno, unijne dyrektywy są powiązane też mocno z tworzeniem regionalnej produkcji żywności, ubój jest obwarowany przepisami, do tego mamy dyrektywy o godnym uboju itd, ogólnie masakra.
Na tym jedynie skorzystały cwaniaki co wprowadzili na rynek swoje produkty regionalne i zastraszają małych producentów, przykład jaki wspominałem z mojego regiony, słynna kiełbasa lisiecka, goście stworzyli spółkę, dostali wyłączność i od wielu lat prześladują kontrolami, karami, anonimami do us itd małych producentów tych produktów, a dawniej były miejscowości gdzie co trzeci dom to był producent tych produktów, EU chce żeby w całym regionie był jeden i koniec kropka.
Co do uboju na własne potrzeby, nikt tego teraz nie stosuje bo na giełdzie kupujesz już gotowe półtusze taniej niż samemu hodować, a do tego koszty weterynaryjno sanepidowe są tak wysokie że nie warto nawet o tym myśleć, bez tego możesz wprowadzić na rynek niebezpieczne pasożyty i choroby.
Trzeb zawsze poznać drugą stronę medalu, przepisy porypane ale to co wyprawiają czasami "zaradni inaczej" to masakra.