Nie moge sie wypowiedziec która gra lepsza, bo nie grałem w żadną, ale ktos powiedzial, ze grafika w EQ2 lepsza bo realistyczniejsza a w WoW jest ona "bajkowa" i dla dzieci.
Zauważcie, ze grafa, która kilka lat temu była taka hiper realistyczna i w ogóle uber, dzisiaj raczej kole w oczy. Za rok, dwa grafa z EQ nie bedzie robic wiekszego wrazenia.
Blizzard poszedl inną drogą niz twórcy EQ, grafika w WoWie nie jest wprawdzie nowoczesna (juz w chwili wydania bya dosc przestarzała jak na obecne standardy), ona robi wrażenie nie realistycznoscią, ale klimatycznoscią. Jak ktoś grał w HoM&M 3, wie o co mi chodzi. Gdy teraz włącze sobie herosków, grafika wygląda tak samo ślicznie jak dobrych parę lat temu, piękne mapy, boska grafika 2D, jeszcze jak się doda tą genialną muzykę to...
Zresztą popatrzcie na Warcrafta II (nie jestem fanem uniwersum Warcrafta, ale muszę przyznać ze prawdziwy kunszt, jak na Blizzarda przystalo), tak samo ponadczasowa grafika.
BTW jesli fani EQa wypowiadający sie tutaj rzeczywiście uważają, że cała gra byla robiona z myślą o przyciągnięciu dzieci (i Chinczyków lol), to nawet nie wiem co mam powiedzieć o nich, co by nie było obraźliwe. Mimo, że to flames to nie bede ich nazywal po imieniu
![:P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Według mnie to niektórzy są sfrustrowani, ze to WoW jest nr 1 a nie ich gierka i szukają jakichś bezsensownych zalet w Eq ("skąplikowanie"). Kwestia gustu, ja kocham Anarchy Online narzekając przy tym na jej wady. Ale nie obrażam graczy WoWa i nie pluję na samą grę.
A swoją popularność WoW zawdzięcza ludziom przy nim pracującym. Przez kilka (nascie?) lat wypuścili stosunkowo niewiele gier, ale każda była hitem, tak genialnie dopracowanym z dbaniem o szczególy (filmiki w WIII na przyklad). Jak dla mnie, to wszystkie studia powinny się od nich uczyć, stawiając na jakość a nie ilośc. Marketing też tak działający, ze ta gra poprzez przyciągnięcie tak ogromnej ilosci ludzi stała się kamieniem milowym dla gier MMO.