Lordrigar napisał(a):
na polibudzie u nas tez jest pelno miejsc, malo kto sie wybiera i tak samo przyjmuja Highlander - styka matura, za to przesiew jest po pierwszym roku niemilosierny
![:)](./images/smilies/icon_smile.gif)
"malo kto sie wybiera", ale u mnie na ekonomie jest multum chetnych, duzo sie nie dostaje, a matma byla duzo trudniejsza niz gegra a jest tak samo punktowana, co prawda na ekonomie nie chcialem isc, ale wydaje mi sie troche glupie, bo ci z gegra latwo odpadaja na sesji
![;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Polibuda ma pelno kierunkow, niektore oblegane, niektore prawie wcale. Chyba na polibudzie nie jest tak poryte ze na informatyke na polibudzie z geografia przyjmuja
znaczy sie jak ja wybieralem studia to nie brali pod uwage bzdurnych przedmiotow
Ogolnie mi chodzi o sytuacje, gdy jest wiecej chetnych niz miejsc, to wtedy moim zdaniem powinno sie okreslic jakas waznosc przedmiotow. U mnie przyjmowali raczej normalnie z matma, chemia, angolem. I nie mam nic przeciwko rownowazeniu tych przedmiotow. Bo jedno i drugie jest tam potrzebne...ale geografia na ekonomii? historia?
![:p](./images/smilies/icon_razz.gif)
Pieszczoch napisał(a):
Czemu? Pierwszy rocznik nowej matury musial opanowac podstawy jakimi byly np. zbiory czy funkcje.
No troche nie do pomyslenia aby maturzysci z matmy nie znali podstaw aby rozpoczac funkcje zlozone i calki na pierwszych zajeciach.
Hmm nie wiem, ja chyba w LO mialem wszystko oprocz calek (co obowiazywalo na starej maturze)
matme na uczelni mialem raczej lajtowa (bardziej chemie męczą niestety) zaczelo sie od jakis liczb zespolonych, macierze, jakies tam zadanka biznesowe. Caleczki jak przyszly nie stanowily problemow dla tych co zdawali rozszerzona matme. Gorzej z rownaniami rozniczkowymi ;d A o podstawoej maturce to raczej nie ma co mowic, bo nei zdac tego to trza umiec.
ale nie bede ukrywal, ze matma w LO byla o wiele latwiejsza niz np. za czasow mojego ojca