Cytuj:
2002-01-24 13:59, Vhailor napisał:
Cytuj:
2002-01-24 13:45, Fapuse napisał:
Vhailor, skad wiesz ile to wsio kosztuje? Z cennika firmy x? Z gazety? Wiesz czym sie rozni cena detaliczna od hurtowej, co to jest marza i takie tam? Wiesz skad bedzie brany sprzet i na jakich warunkach? Bo jak nie wiesz to siedz cicho, nie loluj i nie [cenzura] glupot.
Fapuse
Nie debilu, nie z gazet. 1/2 graczy na OSI to
admini dużych sieci. A nawet jesli - to prosze: przedstaw spis HW do takiego serwera. Więc sam siedz cicho i nie pierdol głupot (cenzura nie dotarła)
Ja sie tym zajmuje zawodowo od 10 lat juz i mam wrazenia ze troche znam realia i wymagania jakie sie stawia serwerowi bazo-danowemu.
10k to wersja oszczednosciowa "white box", bez SCSI ale na dobrych dyskach IDE, rozbudowywalna do 2 prockow z 1 GB ram i streamerem PROSTYM.
20k i wiecej placi sie za ta sama konfiguracje HP albo DELL'a.
Podawalem ceny jak najbardziej "hurtowe" opierajac sie na e-cennikach dla partnerow JTT, ABCData, C2000, DELL Polska.
Nie bralem pod uwage cen urzadzen aktwynych bo tu znam tylko CISCO (zreszta lacze etc zawsze sie da zalatwic przez "znajomosci" - inaczej tego nie mam szans zrealizowac).
Nie liczylem tez softu bo jak rozumiem mozna to pchnac na linuxie.
A co do cen... firma w ktorej pracuje obecnie nie nalezy do najmniejszych i niektore produkty sprzedaje taniej niz dystrybutorzy