mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 11 mar 2014, 21:28 
Cytuj  
Bahamut - nie wiem czy to skopiujesz - na pewno nie na patelni. Oni te placki wypiekają na gorącym kamieniu podgrzanym przez grill.
Ja robię z tych kupnych ;)

*

Posty: 153
Dołączył(a): 21.10.2005
Offline
PostNapisane: 25 mar 2014, 14:08 
Cytuj  
Przepis na smażone krążki cebulowe ( zajebiste do piwa i wódki jako zagrycha ):

Pociąć cebulę na plastry takie po 0,5cm i porozdzielać każdy krążek osobno środki wywalić.

W misce wymieszać mąkę 1,4 szklanki łyżeczkę sól i łyżeczkę proszku do pieczenia.

Krążki obtaczany w ten mieszance mąki z solą i proszkiem i odkładamy na bok.

Do reszty mąki wbijamy jedno jajko wlewamy szklankę mleka. Wsio ładnie wymieszać. teraz te krążki cebuli moczymy dokładnie w tym cieście i dajemy na ruszt z piekarnika aby nadmiar ciasta obciekł. Jak obcieknie obtoczyć to w bułce tartej ale tak żeby bułka przylegała do ciasta, nadmiar obtrzepać :-). Teraz smażymy to na głębokim oleju na patelni albo we frytkownicy po 2-3 minuty. Obracać aby się ładnie zrobiły. Ma być złoty kolor choć mi jeszcze nigdy taki nie wyszedł. Wyciągamy na papierowy ręcznik aby obciekł olej. Delikatnie dosalamy, i na ciepło na stół. Cebula powinna być praktycznie rozpływająca się w ustach w smacznej panierce :-)

Przepis znaleziony w necie ale smakuje świetnie właśnie do browarka.

***
Avatar użytkownika

Posty: 10868
Dołączył(a): 17.06.2005
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 08:18 
Cytuj  
Gdzie jakieś dobre blaty do pizzy zanabyć ?


_________________
@polygamia

***
Avatar użytkownika

Posty: 13268
Dołączył(a): 7.11.2004
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 08:21 
Cytuj  
Chodzi Ci o płyte kamienną (bazaltową?) do piekarnika? Na alledrogo sprzedają tanie pocięte odpowiednio.
A może o blat do wyrabiania ciasta? To chyba w sklepie z blatami, tam gdzie całą kuchnie się robi.

Edit:
Okej, doczytalem ze chodzi o gotowe ciasto ;]
Nie będzie giętkie, będzie zwykłym pszennym plackiem, szybciej zrobisz sam niz znajdziesz w sklepie porządne.
A jak nie chcesz sie pieprzyć z robieniem normalnego ciasta, to lepiej jakiś przepiś na pseudopizze na szybko.


_________________
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent


Ostatnio edytowano 25 kwi 2014, 08:29 przez tomugeen, łącznie edytowano 1 raz
***
Avatar użytkownika

Posty: 10868
Dołączył(a): 17.06.2005
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 08:27 
Cytuj  
Wiadomo, że homemade > all, ale na serio nic godnego się nie kupi na mieście, w jakimś piotre i pawle i innych marketach ? :>


_________________
@polygamia

***
Avatar użytkownika

Posty: 17021
Dołączył(a): 21.11.2001
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 08:28 
Cytuj  
Słyszałem, że w Realu mają bardzo dobre blaty ale sam nigdy nie próbowałem.

***
Avatar użytkownika

Posty: 19066
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 09:31 
Cytuj  
Ja w kauflandzie kupuje czasem jak mi sie spieszy a mam ochote na pizze domowa. Powiem szczerze, ze nie ustepuja domowemu ciastu, ale tez drogo to wychodzi, szczegolnie jak sie chce pare pizz zrobic.

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 10:21 
Cytuj  
ja raz kupilem, zrobilem pizze i ja wyjebalem, jebie drozdzami i nie wiadomo czym jeszcze - dramat.
zrobienie ciasta to 10min roboty, potem 30min (wersja najkrotsza) czekana.
do tego zmodyfikowalem przepis na ciasto, daje make 650-750 i wychodzi zajebista.
wole swieze, wlasne ciasto niz jakiekolwiek kupne.
to juz chyba lepiej na ciescie francuskim itd. opierdolic szybko.
jest tez przepis jamie'go na pizze z patelni (robi sie bardzo szybko) ale rozni sie troche od standardowej pizzy - musialbys przetestowac.

http://www.youtube.com/watch?v=qSPzqjAAsdI

***
Avatar użytkownika

Posty: 18803
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 13:16 
Cytuj  
Ostatnio bardzo się zdziwiłem jak mi znajoma opowiadała że w hamburgu jak ma ochotę na domową pizze to idzie do pobliskiej cukierni i kupuje ciasto na wagę. które jest odważane prosto z kotła, takie ciasto jest już wyrośnięte, wystarczy rozklepać/przewałkować i walnąć na gorący kamień do piekarnika.

Ktoś zna fajną sprawdzoną marynatę do mięsa na grilla ?


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 13:18 
Cytuj  
nie wiem co cie dziwi, u nas kupienie dobrego chleba to mega wyczyn.

*****
Avatar użytkownika

Posty: 2794
Dołączył(a): 16.06.2004
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 13:22 
Cytuj  
Mendol napisał(a):
nie wiem co cie dziwi, u nas kupienie dobrego chleba to mega wyczyn.

a gdzie ty na ukrainie mieszkasz?


_________________
https://www.twitch.tv/kaczy_

***
Avatar użytkownika

Posty: 18803
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 13:28 
Cytuj  
Dobry chleb można kupić, są piekarnie robiące dobre rzeczy i w Krakowie tego nie brakuje, oczywiście w centrum handlowym to problem.
Jednak surowego ciasta nikt u nas nie sprzedaje, po pierwsze zakazują tego normy unijne i sanepid, po drugie prawie żadna mała piekarnia czy cukiernia nie utrzymuje u nas stałej produkcji ze względu na to ze nie ma takiego zbytu, u nas nadal ludzie kupują głownie w marketach produkty chlebopodobne i potem płaczą że nie ma dobrego chleba nigdzie.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

***

Posty: 13931
Dołączył(a): 28.08.2010
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 13:32 
Cytuj  
Mendol napisał(a):
nie wiem co cie dziwi, u nas kupienie dobrego chleba to mega wyczyn.


u nas w łodzi* Polecam wam uwielbiany przeze mnie razowiec akademicki


_________________
Zbanowany permanentnie, bez mozliwosci odwolania od bana.

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 13:33 
Cytuj  
mozna kupic, ale to nie jest tak, ze wyjdziesz z domu i masz pod reka.
po centrach nie chodze bo nie ma tam nic co mogloby mi sie przydac.
u nas nie ma wielu rzeczy - bo nikt o tym nie mysli. gdyby np. w piatki takie ciasto bylo dostepne (i odpowiedniej jakosci) to i zbyt by sie znalazl bez problemu.
ale po co, skoro buly i chleb wystarczaja.

*****
Avatar użytkownika

Posty: 2794
Dołączył(a): 16.06.2004
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 13:38 
Cytuj  
jakosc chleba, bulek jest strasznie ogolnie chujowa ale wystarczy troche poszukac i spokojnie znajdzie sie sklep albo piekarnie gdzie mozna kupic cos dobrego. w piotrze i pawle tez jest kilka rodzajowsmacznego pieczywa , w lidlu tez


_________________
https://www.twitch.tv/kaczy_

*****

Posty: 2872
Dołączył(a): 18.05.2004
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 13:38 
Cytuj  
Atherius napisał(a):
Wiadomo, że homemade > all, ale na serio nic godnego się nie kupi na mieście, w jakimś piotre i pawle i innych marketach ? :>


Pewnie że się kupi.... Dobrą włoską mąkę (tipo 00) :wink:

A tak na poważnie, wyrobienie ciasta to, tak jak ktoś tu pisał, jest kwestia 10-20min, później tylko czekasz aż wyrośnie, formujesz, dajesz dodatki i wrzucasz do piekarnika na 5-10 min, done. Osobiście korzystam z włoskiej mąki z domieszką mleka w proszku z pip ("la tuafarina" czy coś) , wychodzi genialne ciasto, kilka osób twierdzi nawet, że lepsze niż z dobrej pizzerii.

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 13:45 
Cytuj  
taa kup 00 :)
ja semoline musze przez internet zamawiac.
musze luknac za ta, o ktorej piszesz Goat, ale do pip mam w chuj daleko ;/
ja robie teraz na 650/750 (bez semoliny) i wychodzi zajebista - przepis gennaro.

*****

Posty: 2872
Dołączył(a): 18.05.2004
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 13:52 
Cytuj  
Mendol napisał(a):
taa kup 00 :)
ja semoline musze przez internet zamawiac.
musze luknac za ta, o ktorej piszesz Goat, ale do pip mam w chuj daleko ;/
ja robie teraz na 650/750 (bez semoliny) i wychodzi zajebista - przepis gennaro.


Z tej mąki co pisałem, po nabraniu wprawy zaczęło mi wychodzić takie ciasto którego w zasadzie nie muszę wałkować, mogę po prostu rozciągnąć, na blacie czy podrzucając i się nie rwie. Tylko ta cena jest smutna, 13zł za mąkę trochę obezwładnia.

Opakowanie wygląda tak: http://www.4market.ru/image/uploaded/1317196615618.png

***
Avatar użytkownika

Posty: 13268
Dołączył(a): 7.11.2004
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 13:52 
Cytuj  
Mendol napisał(a):
jest tez przepis jamie'go na pizze z patelni (robi sie bardzo szybko) ale rozni sie troche od standardowej pizzy - musialbys przetestowac.

http://www.youtube.com/watch?v=qSPzqjAAsdI


O, o tym pisalem jako zamienniku. Są tez podobne przepisy sprawdzają sie. Na sensownej trzymającej ciepło patelni.


_________________
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 25 kwi 2014, 13:54 
Cytuj  
Goatus napisał(a):
Z tej mąki co pisałem, po nabraniu wprawy zaczęło mi wychodzić takie ciasto którego w zasadzie nie muszę wałkować, mogę po prostu rozciągnąć, na blacie czy podrzucając i się nie rwie. Tylko ta cena jest smutna, 13zł za mąkę trochę obezwładnia.


to przetestuj kiedys ta chlebowa, kosztuje 3-4zl :) ciasto sie super rozciaga, chociaz latwo o dziury.
no i proporcje maka/woda sa bardzo wazne.

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.