MMORPG.pl
https://mmorpg.pl/

Gotowanie/Kuchnia/Przepisy
https://mmorpg.pl/viewtopic.php?f=19&t=43892
Strona 5 z 21

Autor:  Mark24 [ 11 mar 2014, 21:28 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Bahamut - nie wiem czy to skopiujesz - na pewno nie na patelni. Oni te placki wypiekają na gorącym kamieniu podgrzanym przez grill.
Ja robię z tych kupnych ;)

Autor:  grzegorz1 [ 25 mar 2014, 14:08 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Przepis na smażone krążki cebulowe ( zajebiste do piwa i wódki jako zagrycha ):

Pociąć cebulę na plastry takie po 0,5cm i porozdzielać każdy krążek osobno środki wywalić.

W misce wymieszać mąkę 1,4 szklanki łyżeczkę sól i łyżeczkę proszku do pieczenia.

Krążki obtaczany w ten mieszance mąki z solą i proszkiem i odkładamy na bok.

Do reszty mąki wbijamy jedno jajko wlewamy szklankę mleka. Wsio ładnie wymieszać. teraz te krążki cebuli moczymy dokładnie w tym cieście i dajemy na ruszt z piekarnika aby nadmiar ciasta obciekł. Jak obcieknie obtoczyć to w bułce tartej ale tak żeby bułka przylegała do ciasta, nadmiar obtrzepać :-). Teraz smażymy to na głębokim oleju na patelni albo we frytkownicy po 2-3 minuty. Obracać aby się ładnie zrobiły. Ma być złoty kolor choć mi jeszcze nigdy taki nie wyszedł. Wyciągamy na papierowy ręcznik aby obciekł olej. Delikatnie dosalamy, i na ciepło na stół. Cebula powinna być praktycznie rozpływająca się w ustach w smacznej panierce :-)

Przepis znaleziony w necie ale smakuje świetnie właśnie do browarka.

Autor:  Atherius [ 25 kwi 2014, 08:18 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Gdzie jakieś dobre blaty do pizzy zanabyć ?

Autor:  tomugeen [ 25 kwi 2014, 08:21 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Chodzi Ci o płyte kamienną (bazaltową?) do piekarnika? Na alledrogo sprzedają tanie pocięte odpowiednio.
A może o blat do wyrabiania ciasta? To chyba w sklepie z blatami, tam gdzie całą kuchnie się robi.

Edit:
Okej, doczytalem ze chodzi o gotowe ciasto ;]
Nie będzie giętkie, będzie zwykłym pszennym plackiem, szybciej zrobisz sam niz znajdziesz w sklepie porządne.
A jak nie chcesz sie pieprzyć z robieniem normalnego ciasta, to lepiej jakiś przepiś na pseudopizze na szybko.

Autor:  Atherius [ 25 kwi 2014, 08:27 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Wiadomo, że homemade > all, ale na serio nic godnego się nie kupi na mieście, w jakimś piotre i pawle i innych marketach ? :>

Autor:  Oyci3C [ 25 kwi 2014, 08:28 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Słyszałem, że w Realu mają bardzo dobre blaty ale sam nigdy nie próbowałem.

Autor:  mrynar [ 25 kwi 2014, 09:31 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Ja w kauflandzie kupuje czasem jak mi sie spieszy a mam ochote na pizze domowa. Powiem szczerze, ze nie ustepuja domowemu ciastu, ale tez drogo to wychodzi, szczegolnie jak sie chce pare pizz zrobic.

Autor:  Mendol [ 25 kwi 2014, 10:21 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

ja raz kupilem, zrobilem pizze i ja wyjebalem, jebie drozdzami i nie wiadomo czym jeszcze - dramat.
zrobienie ciasta to 10min roboty, potem 30min (wersja najkrotsza) czekana.
do tego zmodyfikowalem przepis na ciasto, daje make 650-750 i wychodzi zajebista.
wole swieze, wlasne ciasto niz jakiekolwiek kupne.
to juz chyba lepiej na ciescie francuskim itd. opierdolic szybko.
jest tez przepis jamie'go na pizze z patelni (robi sie bardzo szybko) ale rozni sie troche od standardowej pizzy - musialbys przetestowac.

http://www.youtube.com/watch?v=qSPzqjAAsdI

Autor:  Teo [ 25 kwi 2014, 13:16 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Ostatnio bardzo się zdziwiłem jak mi znajoma opowiadała że w hamburgu jak ma ochotę na domową pizze to idzie do pobliskiej cukierni i kupuje ciasto na wagę. które jest odważane prosto z kotła, takie ciasto jest już wyrośnięte, wystarczy rozklepać/przewałkować i walnąć na gorący kamień do piekarnika.

Ktoś zna fajną sprawdzoną marynatę do mięsa na grilla ?

Autor:  Mendol [ 25 kwi 2014, 13:18 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

nie wiem co cie dziwi, u nas kupienie dobrego chleba to mega wyczyn.

Autor:  Kaczy [ 25 kwi 2014, 13:22 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Mendol napisał(a):
nie wiem co cie dziwi, u nas kupienie dobrego chleba to mega wyczyn.

a gdzie ty na ukrainie mieszkasz?

Autor:  Teo [ 25 kwi 2014, 13:28 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Dobry chleb można kupić, są piekarnie robiące dobre rzeczy i w Krakowie tego nie brakuje, oczywiście w centrum handlowym to problem.
Jednak surowego ciasta nikt u nas nie sprzedaje, po pierwsze zakazują tego normy unijne i sanepid, po drugie prawie żadna mała piekarnia czy cukiernia nie utrzymuje u nas stałej produkcji ze względu na to ze nie ma takiego zbytu, u nas nadal ludzie kupują głownie w marketach produkty chlebopodobne i potem płaczą że nie ma dobrego chleba nigdzie.

Autor:  Niah [ 25 kwi 2014, 13:32 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Mendol napisał(a):
nie wiem co cie dziwi, u nas kupienie dobrego chleba to mega wyczyn.


u nas w łodzi* Polecam wam uwielbiany przeze mnie razowiec akademicki

Autor:  Mendol [ 25 kwi 2014, 13:33 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

mozna kupic, ale to nie jest tak, ze wyjdziesz z domu i masz pod reka.
po centrach nie chodze bo nie ma tam nic co mogloby mi sie przydac.
u nas nie ma wielu rzeczy - bo nikt o tym nie mysli. gdyby np. w piatki takie ciasto bylo dostepne (i odpowiedniej jakosci) to i zbyt by sie znalazl bez problemu.
ale po co, skoro buly i chleb wystarczaja.

Autor:  Kaczy [ 25 kwi 2014, 13:38 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

jakosc chleba, bulek jest strasznie ogolnie chujowa ale wystarczy troche poszukac i spokojnie znajdzie sie sklep albo piekarnie gdzie mozna kupic cos dobrego. w piotrze i pawle tez jest kilka rodzajowsmacznego pieczywa , w lidlu tez

Autor:  Goatus [ 25 kwi 2014, 13:38 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Atherius napisał(a):
Wiadomo, że homemade > all, ale na serio nic godnego się nie kupi na mieście, w jakimś piotre i pawle i innych marketach ? :>


Pewnie że się kupi.... Dobrą włoską mąkę (tipo 00) :wink:

A tak na poważnie, wyrobienie ciasta to, tak jak ktoś tu pisał, jest kwestia 10-20min, później tylko czekasz aż wyrośnie, formujesz, dajesz dodatki i wrzucasz do piekarnika na 5-10 min, done. Osobiście korzystam z włoskiej mąki z domieszką mleka w proszku z pip ("la tuafarina" czy coś) , wychodzi genialne ciasto, kilka osób twierdzi nawet, że lepsze niż z dobrej pizzerii.

Autor:  Mendol [ 25 kwi 2014, 13:45 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

taa kup 00 :)
ja semoline musze przez internet zamawiac.
musze luknac za ta, o ktorej piszesz Goat, ale do pip mam w chuj daleko ;/
ja robie teraz na 650/750 (bez semoliny) i wychodzi zajebista - przepis gennaro.

Autor:  Goatus [ 25 kwi 2014, 13:52 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Mendol napisał(a):
taa kup 00 :)
ja semoline musze przez internet zamawiac.
musze luknac za ta, o ktorej piszesz Goat, ale do pip mam w chuj daleko ;/
ja robie teraz na 650/750 (bez semoliny) i wychodzi zajebista - przepis gennaro.


Z tej mąki co pisałem, po nabraniu wprawy zaczęło mi wychodzić takie ciasto którego w zasadzie nie muszę wałkować, mogę po prostu rozciągnąć, na blacie czy podrzucając i się nie rwie. Tylko ta cena jest smutna, 13zł za mąkę trochę obezwładnia.

Opakowanie wygląda tak: http://www.4market.ru/image/uploaded/1317196615618.png

Autor:  tomugeen [ 25 kwi 2014, 13:52 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Mendol napisał(a):
jest tez przepis jamie'go na pizze z patelni (robi sie bardzo szybko) ale rozni sie troche od standardowej pizzy - musialbys przetestowac.

http://www.youtube.com/watch?v=qSPzqjAAsdI


O, o tym pisalem jako zamienniku. Są tez podobne przepisy sprawdzają sie. Na sensownej trzymającej ciepło patelni.

Autor:  Mendol [ 25 kwi 2014, 13:54 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Goatus napisał(a):
Z tej mąki co pisałem, po nabraniu wprawy zaczęło mi wychodzić takie ciasto którego w zasadzie nie muszę wałkować, mogę po prostu rozciągnąć, na blacie czy podrzucając i się nie rwie. Tylko ta cena jest smutna, 13zł za mąkę trochę obezwładnia.


to przetestuj kiedys ta chlebowa, kosztuje 3-4zl :) ciasto sie super rozciaga, chociaz latwo o dziury.
no i proporcje maka/woda sa bardzo wazne.

Strona 5 z 21 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team