MMORPG.pl https://mmorpg.pl/ |
||
Polityka https://mmorpg.pl/viewtopic.php?f=19&t=36934 |
Strona 448 z 2394 |
Autor: | Pieszczoch [ 19 lut 2014, 13:39 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
Alda jak chcesz to ci upiekę za 20zł/kg pasztet Jak mnie kiedyś bieda wzięła to z 10-15kg dziennie na rynku w weekendy opychałem hehe. Teraz co święta to kilku potrafi zadzwonić i błagać abym upiekł. |
Autor: | Mendol [ 19 lut 2014, 13:40 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
o to daj przepis. bo nie moge znalezc zadnego sensownego ;/ |
Autor: | Pieszczoch [ 19 lut 2014, 13:40 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
A z jakiego mięsa? |
Autor: | Mendol [ 19 lut 2014, 13:41 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
z wieprzowiny/wolowiny. drobiowego nie lubie. |
Autor: | Oyci3C [ 19 lut 2014, 13:42 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
Z polityki do pieczenia pasztetu by Pieszczoch. mmorpg.pl delivers yet again |
Autor: | Highlander [ 19 lut 2014, 13:43 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
a tymczasem niszczą polskie miasto, Lwów. |
Autor: | Teo [ 19 lut 2014, 13:45 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
Highlander napisał(a): a tymczasem niszczą polskie miasto, Lwów. no hołota opozycyjna pali piękne miasto |
Autor: | tomugeen [ 19 lut 2014, 13:45 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
Co tam ukraina, dawać przepisy. Hmmm nie widzicie różnicy miedzy jajkiem sklepowym a wiejskim? Jak mi się skończa od babci ze wsi to raczej unikam jedzenia jajek niz miałbym w sklepie kupować, odruchowo jakoś tak. |
Autor: | Oyci3C [ 19 lut 2014, 13:49 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
Żadnej różnicy, są takie same:) |
Autor: | Mendol [ 19 lut 2014, 13:50 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
ej no dobry pasztecik bym zjadl. a pieszczoch sie chwalil nie raz, wiec trzeba sprobowac, a nie smecic ciagle to samo. jeszcze pojade po kosztach i mieso na pasztet kupie w biedrze, a co. |
Autor: | Pieszczoch [ 19 lut 2014, 13:51 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
Jak wołowy i wieprzowy to najlepiej mi wychodził ten przepis: 500gr łopatki 500gr szpondera (szponder po to, aby nie dodawać boczku i słoniny a mieć wołowy tłuszcz) 300-400gr cebuli 1 bagietka (30cm+) 400gr bułki tartej 3-4 jajka Kroimy na małe kawałki mięso aby wrzucić w solankę, aby miało przegryziony smak. Solanke robimy z wody, soli (dodawać sól aż nie wypłynie jajko), zmiażdżonego pieprzu i ziela, garść liścia laurowego. Zostawić na min. 24h (jeżeli nie chcemy kroić mięsa to min. 3 dni). Po wyjęciu mięsa zmielić i w misce dodawać i mieszać wszystko zabawiając się blenderem. Brytfannę wysmarować smalcem/masłem i posypać trochę bułki tartej. Wjebać tą całą maź i piec w 200C 90min. Przy czym pasztet nie powinien być za wysoki - czyli nie używamy głębokiej brytfanny. Można dodać ewentualnie wątróbkę do 200-300gr dla tych co lubią. Nic się nie stanie złego z przepisem A przepis na sprzedaż za 20zł/kg to używałem ciut tańszych produktów - ogólnie bez wołowiny i na jej miejsce tania wątróbka |
Autor: | Teo [ 19 lut 2014, 13:52 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
Różnica jest wielka, ja po przyzwyczajeniu sie do podłego jedzenia marketowego zacząłem ponownie szukać i kupować "wiejskie" produkty, małe masarnie, czy małe fermy oferują świetny produkt i często taniej lub w podobnej cenie co hipermarkety. |
Autor: | Mendol [ 19 lut 2014, 13:53 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
o i dzieki. rozumiem, ze bagietke bez zadnego namaczania w mleku itd, tylko zmielic razem z miesem i cebula? embe: to masz szczescie. u nas male masarnie sprzedaja po chorych cenach. |
Autor: | Niah [ 19 lut 2014, 13:54 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
Nowy numer tygodnika DoRzeczy, a w nim... |
Autor: | Pieszczoch [ 19 lut 2014, 13:55 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
Sorx, bagietke możesz namoczyć. Woda i tak odparuje w piekarniku. Ja jak zabawiam się tym przepisem to ciągle mam wrażenie że masa się nie sklepi (nie mam juz dostepu do sojowych izolatów czy białek w proszku) i często maczam w jajku zanim zmiele. |
Autor: | Mendol [ 19 lut 2014, 13:57 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
to przetestuje w nastepny weekend. dzieki |
Autor: | Pieszczoch [ 19 lut 2014, 13:59 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
No kurwa zapomniałem najważniejsze Po wyjęciu z solanki i zmieleniu na surowo próbować czy wystarczająco słone i czy pieprz też ok. Jak nie to dodawać. Sposób solankowy to taki mój fetysz, bo sól zabija wszystkie te bakterie i można na surowo próbować przed upieczeniem. W ten sposób nie da się zjebać smaku |
Autor: | Mendol [ 19 lut 2014, 14:01 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
nie no, o przyprawianiu to wiem no ja tez jak mam kawalek miesa, to probuje je napierw 2 dni w solance trzymac. raz mi wyszedl zajebisty schab, ale za drugim mialem wrazenie, ze sie mieso popsulo. gotujesz solanke? czy po prostu lejesz wode z kranu i na zimno? |
Autor: | Pieszczoch [ 19 lut 2014, 14:03 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
Solankę całą nie gotuję. Tylko np. z 1l wody gotuje ten pieprz, ziele i liście aby to puściło. Głównie dlatego, że 24h to za mało aby zioła puściły jakiś smak. |
Autor: | Teo [ 19 lut 2014, 14:06 ] |
Tytuł: | Re: Polityka... |
Podobny przepis znam na pasztet co podał pieszczoch, tylko zamiast szpondru idzie podgardle i troszkę wątróbki, która nadaje specyficzny nie zawsze lubiany smak, zamiast bagietki dałem raz suchy chleb graham eksperymentalnie i okazało się że to dobry pomysł O tym moczeniu w solance to nie znam, przetestuje. Od pewnego czasu robię schab pieczony. Schab bez kości obsypuje grubą solą kamienną na noc i na drugi dzień po opłukaniu, osuszeniu zasypuje przyprawami i piekę godzinę w rękawie foliowym w 220 stopniach, wychodzi świetnie. |
Strona 448 z 2394 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team |