MMORPG.pl
https://mmorpg.pl/

Polityka
https://mmorpg.pl/viewtopic.php?f=19&t=36934
Strona 448 z 2394

Autor:  Pieszczoch [ 19 lut 2014, 13:39 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

Alda jak chcesz to ci upiekę za 20zł/kg pasztet ;)
Jak mnie kiedyś bieda wzięła to z 10-15kg dziennie na rynku w weekendy opychałem hehe. Teraz co święta to kilku potrafi zadzwonić i błagać abym upiekł.

Autor:  Mendol [ 19 lut 2014, 13:40 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

o to daj przepis.
bo nie moge znalezc zadnego sensownego ;/

Autor:  Pieszczoch [ 19 lut 2014, 13:40 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

A z jakiego mięsa?

Autor:  Mendol [ 19 lut 2014, 13:41 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

z wieprzowiny/wolowiny.
drobiowego nie lubie.

Autor:  Oyci3C [ 19 lut 2014, 13:42 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

Z polityki do pieczenia pasztetu by Pieszczoch.

mmorpg.pl delivers yet again

Autor:  Highlander [ 19 lut 2014, 13:43 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

a tymczasem niszczą polskie miasto, Lwów.

Autor:  Teo [ 19 lut 2014, 13:45 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

Highlander napisał(a):
a tymczasem niszczą polskie miasto, Lwów.

no hołota opozycyjna pali piękne miasto

Autor:  tomugeen [ 19 lut 2014, 13:45 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

Co tam ukraina, dawać przepisy.

Hmmm nie widzicie różnicy miedzy jajkiem sklepowym a wiejskim? Jak mi się skończa od babci ze wsi to raczej unikam jedzenia jajek niz miałbym w sklepie kupować, odruchowo jakoś tak.

Autor:  Oyci3C [ 19 lut 2014, 13:49 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

Żadnej różnicy, są takie same:)

Autor:  Mendol [ 19 lut 2014, 13:50 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

ej no dobry pasztecik bym zjadl.
a pieszczoch sie chwalil nie raz, wiec trzeba sprobowac, a nie smecic ciagle to samo.
jeszcze pojade po kosztach i mieso na pasztet kupie w biedrze, a co.

Autor:  Pieszczoch [ 19 lut 2014, 13:51 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

Jak wołowy i wieprzowy to najlepiej mi wychodził ten przepis:


500gr łopatki
500gr szpondera (szponder po to, aby nie dodawać boczku i słoniny a mieć wołowy tłuszcz)
300-400gr cebuli
1 bagietka (30cm+)
400gr bułki tartej
3-4 jajka

Kroimy na małe kawałki mięso aby wrzucić w solankę, aby miało przegryziony smak.
Solanke robimy z wody, soli (dodawać sól aż nie wypłynie jajko), zmiażdżonego pieprzu i ziela, garść liścia laurowego. Zostawić na min. 24h (jeżeli nie chcemy kroić mięsa to min. 3 dni).
Po wyjęciu mięsa zmielić i w misce dodawać i mieszać wszystko zabawiając się blenderem. Brytfannę wysmarować smalcem/masłem i posypać trochę bułki tartej. Wjebać tą całą maź i piec w 200C 90min. Przy czym pasztet nie powinien być za wysoki - czyli nie używamy głębokiej brytfanny.

Można dodać ewentualnie wątróbkę do 200-300gr dla tych co lubią. Nic się nie stanie złego z przepisem ;)


A przepis na sprzedaż za 20zł/kg to używałem ciut tańszych produktów - ogólnie bez wołowiny i na jej miejsce tania wątróbka ;)

Autor:  Teo [ 19 lut 2014, 13:52 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

Różnica jest wielka, ja po przyzwyczajeniu sie do podłego jedzenia marketowego zacząłem ponownie szukać i kupować "wiejskie" produkty, małe masarnie, czy małe fermy oferują świetny produkt i często taniej lub w podobnej cenie co hipermarkety.

Autor:  Mendol [ 19 lut 2014, 13:53 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

o i dzieki.
rozumiem, ze bagietke bez zadnego namaczania w mleku itd, tylko zmielic razem z miesem i cebula?

embe: to masz szczescie. u nas male masarnie sprzedaja po chorych cenach.

Autor:  Niah [ 19 lut 2014, 13:54 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

Nowy numer tygodnika DoRzeczy, a w nim...

Autor:  Pieszczoch [ 19 lut 2014, 13:55 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

Sorx, bagietke możesz namoczyć. Woda i tak odparuje w piekarniku.
Ja jak zabawiam się tym przepisem to ciągle mam wrażenie że masa się nie sklepi (nie mam juz dostepu do sojowych izolatów czy białek w proszku) i często maczam w jajku zanim zmiele.

Autor:  Mendol [ 19 lut 2014, 13:57 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

to przetestuje w nastepny weekend.
dzieki :)

Autor:  Pieszczoch [ 19 lut 2014, 13:59 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

No kurwa zapomniałem najważniejsze ;)
Po wyjęciu z solanki i zmieleniu na surowo próbować czy wystarczająco słone i czy pieprz też ok. Jak nie to dodawać.
Sposób solankowy to taki mój fetysz, bo sól zabija wszystkie te bakterie i można na surowo próbować przed upieczeniem. W ten sposób nie da się zjebać smaku ;)

Autor:  Mendol [ 19 lut 2014, 14:01 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

nie no, o przyprawianiu to wiem :)
no ja tez jak mam kawalek miesa, to probuje je napierw 2 dni w solance trzymac.
raz mi wyszedl zajebisty schab, ale za drugim mialem wrazenie, ze sie mieso popsulo.
gotujesz solanke? czy po prostu lejesz wode z kranu i na zimno?

Autor:  Pieszczoch [ 19 lut 2014, 14:03 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

Solankę całą nie gotuję. Tylko np. z 1l wody gotuje ten pieprz, ziele i liście aby to puściło.
Głównie dlatego, że 24h to za mało aby zioła puściły jakiś smak.

Autor:  Teo [ 19 lut 2014, 14:06 ]
Tytuł:  Re: Polityka...

Podobny przepis znam na pasztet co podał pieszczoch, tylko zamiast szpondru idzie podgardle i troszkę wątróbki, która nadaje specyficzny nie zawsze lubiany smak, zamiast bagietki dałem raz suchy chleb graham eksperymentalnie i okazało się że to dobry pomysł :)
O tym moczeniu w solance to nie znam, przetestuje.

Od pewnego czasu robię schab pieczony.
Schab bez kości obsypuje grubą solą kamienną na noc i na drugi dzień po opłukaniu, osuszeniu zasypuje przyprawami i piekę godzinę w rękawie foliowym w 220 stopniach, wychodzi świetnie.

Strona 448 z 2394 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team