Mialem sie nie odzywac ale mnie to juz zmeczylo - moze raz na zawsze zamkniemy ten temat.
Uzywanie epitetu "zlodziej"... w wlasciwie jego nauzywanie przez Konradora mnie denerwuje.
Czlowiek ktory KUPIL UO i gra na nonOSI shard "lamie umowe licencyjna" ale nie jest ZLODZIEJEM. Tego w zaden sposob nie mozna podciagnac pod kradziez chyba ze... ale o tym nizej.
Czlowiek ktory nie kupil UO a gra jest piratem - slowo zlodziej mozna stosowac w stosunku do niego aczkolwie podejscie do sprawy piractwa wiadomo jakie jest.
Ale... wrocmy do tematu "oryginalne UO, nonOSI shard".
1. Prawnicy
Na swiecie istnieje masa shardow ustawionych na emulatorkach. Nie kryja sie z tym - wystarczy wklepac w wyszukiwarce i juz je mamy.
Ktos tlumaczyl dlaczego stawiajacego shard nie da sie pociagnac do odpowiedzialnosc jesli nie bierze za to kasy. Klientow ponoc mozna.
Wiec why nikt tego nie robi?
Nawet w tak pojebanym kraju jak Polska mozna zglosic na policje PODEJRZENIE O POPELNIENIU PRZESTEPSTWA a to zaowocowalo by prawem do przegladniecia logow na serwie - kto kiedy i ile tam gral.
Zidentyfikowanie takiego goscia ktory sie loguje na shard free - betka.
OSI tego nie robi.
Ja widze jedno wytlumaczenie - BO NIE MA PODSTAW PRAWNYCH lub ICH TO NIE OBCHODZI.
Kiedys chodzilem na jablka do ogrodka sasiada. Nie pytalem go o zdanie (lepiej smakowaly "kradzione"
) ale jak "wpadlem" to okazalo ze sasiad nie ma nic przeciwko temu.
Bylem zlodziejem? Chyba nie
Zlodziej to osoba ktora cos odbiera innej wbrew jej woli, lub naraza inna osobe na szwank finansowo.
Widac prawncy OSI wykonceptowali ze ciezko im bedzie cos z tego wyciagnac i odpuscili sprawe. Jesli odpuscil WLASCICIEJ SOFTU to nikt inny nie powinien sie w to wpierdalac.
2. UCZCIWOSC HANDLOWA
Nakazywala by umiescic odpowiednie infomacje o produkcje na opakowaniu. Powinna ona wygladac tak: "W ta gre mozna grac TYLKO w internecie - nie ma ZADNEJ mozliwosci grac single. Jesli masz SDI ZAPOMNIJ O TYM, nie niszcz sobie zdrowia, kup SimCity"
Co ma zrobic gosc ktory zostal nabity w butelke? Mowili mu ze moze se grac spoooko. Okazalo sie ze ni chuja - lagi non stop.
Solution....
3. PODOBNE PRZESTEPSTWA
To juz tylko do konradora ktory pewnie mnie sflamuje "za zdrade" ale...
Pamietam dobrze ze korzystales z bramki do UO, ZLODZIEJU. "Kradl" zarowno ten kto Ci ta bramke stawial jak TY, korzystajacy z niej.
W kazdej umowie podpisywanej z providerem jest jasno i wyraznie napisane ze nie mozna pasma udostepniach "osobom trzecim".
Uzywales UOAMap? Poczytaj term of service. Gosc pisze mniej wiecej tak (przynajmniej w mojej wersji) "Sciagnij, jesli ci sie spodoba to zaplac mi 10 usd lub wiecej. Nie dostaniesz za to nic wiecej (w sensie dod. funcji programu) ale jesli moj produkt jest funkcjonalny i odpowiada Ci to powinienem dostac jakas zaplate nie?"
Chyba powinien
Przyklady mozna mnozyc.
Uzywanie wobec ludzi CL ciagle epitetu "zlodzieje" jest moim zdaniem mocno nie na mniejscu i swiadczy tylko o tym ze komus tu brakuje argumentow.
Dla mnie sie z tego zrobila juz normalna Leperiada - chuje, fiuty, zlodzieje etc - dyskusje na poziomie 12latkow grajacych w diablo na battle net.
Co by nie powiedziec to jedno mi sie u naszych politykow podoba - nie dali sie sprowokowac do dyskusji na poziomie dupy, fiuta etc z gowniarstwem (nie mowie o calej populacji CL ale pare osob ktore szczegolnie ostatnio udzielaly sie na flames... zalosni sa, po prostu zalosni) i wam zycze tego samego.