Jak kazdy pewnie wie dosc mocno fakalem na TOR po pograniu w beta weekendzie ale postanowilem dac mu druga szanse i.....o dziwo (pomijajac zjebany silnik i wydajnosc z wlaczonymi cieniami) gra mi sie fajnie.
Przestalem przeklikiwac dialogi, ogolnie wczuwka w postac na poziomie 10 (zabrak - Bounty Hunter) i musze przyznac ze voiceover jest na bardzo wysokim poziomie, cutscenki i dialogi oglada sie z przyjemnoscia a niektore questy sa bardzo fajne i wybory w nic sa mocno "dosadne" (np. zabicie ojca na oczach syna itp...). TBH grajac w ten sposob czuje sie jakbym ogladal serial Star Wars opowiadajacy historie mojej postaci.
Widze takze tak jakby wiecej NPCow, ktos tam lazi, tu naprawia statek, itp... ogolnie jakby bardziej zywy swiat jest.
Moze bylo bledem granie Republika i Jedi przedtem - niewiem. Teraz wydaje mi sie ze gram w inna gre. Wczesniej "tego" nie czulem (grajac Jedi). Uwazam zreszta ze wcisniecie Jedi jako normalnych klas do tej gry to fail, nie mowiac jzu o robieniu sobie poprostu jaj z tzw. "kanonu" SW.
Ogolnie musze przyznac ze z tego pomyslu "fabularnego MMORPG" moze cos byc bo czuje sie bardziej zwiazany z postacia tutaj na lvl10 niz w takim WoW po 200h played - a chyba o to chodzi no nie?.
A jako ze aspekt "multiplayer" w takich grach (raidy i instancje) juz dawno przestal mne w jakikolwiek sposob pociagac i interesowac mysle ze spedze milo 30dni w SWTOR.
PS. ABSOLUTNIE nie odwoluje zdania o technikalliach - sa mega chujowe i gra wyglada jak gra z roku 2005 a chodzi jak gra z roku 2020.
Podsumowujac nie taki TOR straszny jak go maluja pod warunkiem podejscia do niego jak do Single Player RPG z interakcja z innymi graczami za pomoca chata i Auction House. I nie jest sie za bardzo SW Freak bo gra jest totalnie niekanoniczna i leje cieplym moczem (niestety) na o wiele lepsza pierwsza trylogia czerpiac za to garsciami z nowej - duzo gorszej i infantylniejszej (z braku lepszego okreslenia).
Podsumowujac dalej... moja ocena z 3/10 podskakuje do 7/10. Jak poprawia masakre z cieniami i dziury w FPS to moze nawet 8/10 i moze nawet pogram ten miesiac bo i tak do Skyrim jeszcze edytora nie ma.
Choc np. w dalszym ciagu nie wiedze opcji zeby za to placic abonament i nei widze opcji aby w takim "Stanie" jak gra wyglada atm utrzymala sie jako gra z abonamantem. Fabuly starczy na miasiac i co potem? Przecuez w tej grze nic oprocz tego nie ma a nawet jak jest (te dwa marne raidy) to i tak lepiej te rzeczy sa zrobione w WoW/RIFT.
Ale pozyjemy zobaczymy. Narazie to jest Single Player z abonamantem i widze fail niestety pod tym wzgledem.