Nie wiem, czy się znacie ze Scorpiem (vel. Stokrotką z FFXI). Jeśli nie, to powiem w ten sposób:
Abonament to 40-50zł za miesiąc. Na modemie się oczywiście nie opłaca grać w mmo - absurd.
Jeśli chcesz zacząć grać, zainstalujesz grę i ściągną Ci się wszystkie patche, wpadnij na to forum do tematu "Aktualny worldpass" i poproś o takowy. Pozwoli Ci on dołączyć do reszty Polaków (nas) na serwerze Ramuh.
Z mojego punktu widzenia, ta gra nie przyniosła by mi wiele radości, gdybym właśnie nie miał wokół tego środowiska. FFXI to gra, gdzie przede wszystkim stawia się na współpracę z innymi graczami. Naprawdę, fantastyczną rzeczą jest robić wypady po kilka, kilkanaścia osób. Możesz looknąć np. do tematu o Dragoonach Kamikaze, jest tam dużo sreenów - 6ciu z nas i naszych wyvern
Hmm.. troszkę mamieszałem. Ogólnie staram się powiedzieć, że FFXI to nie tylko gra, ale takrze ludzie, których poznajesz, a u nas ludzie są naprawdę świetni! No... Scorpio jakoś zawsze zrzędził, takie mam wrażenie, ale nie gram tyle co on grał, więc go w sumie nie znam
Gra posiada pewne elementy innych finali. Ogólnie, posiadasz jedną postać, ale podczas gry będziesz zaczynał wiele razy z pierwszego poziomu tej postaci, bo, gdy chce ona wyszkolić sobie nowego job'a (zawód), zaczyna od zera. Możesz dowolnie przełączać się między poszczególnymi zawodami i poziomami w jakich je już wyszkoliłeś. Ogólnie na początku masz 6 możliwości:
Warrior WAR
Thief THF
Monk MNK
White Mage WHM
Black Mage BLM
Red Mage RDM
Gdy dobijesz na lvl30 którymś z nich, będziesz mógł zdobyć nowe zawody:
Paladin PLD
Dark Knight DRK
Samurai SAM
Ninja NIN
Ranger RNG
Summoner SMN
Dragoon DRG
Beatmaster BST
Bard BRD
Dodatkowo, gdy osiągniesz lvl 18 jednym z jobów dostaniesz zdolność zwaną sub-job, łączenie 2 jobów, np. WHM/BLM, WAR/MNK, PLD/WAR, WHM/SMN itp.
W każdym finalu zawiadujesz grupą bohaterów. W tym fajnalu zawiaduejsz jednym bohaterem ze zwykle 6cio osobowej grupy: tzw. Party. Każdy w party ma swoją rolę. Np. WHM leczy, PLD tankuje (wkurza potwora, by bił tylko jego, a nie bezbronnych magów), BLM,RNG czy DRK mocno obijają potworka (DD-damage dealer), wreszcie BRD i RDM wspierają party umiejętnościami...eee...wspierającymi
Uff. Praktycznie 10 lvl postaci osiągasz solo w 1 dzień gry 8-14 godzin, po czym udajesz się na Valkurm Dunes (masz z nich screeny w temacie o dragoonach) i szukasz tam Party - tu się zaczyna prawdziwa zabawa
Historia? Jest fabuła oczywiście, ale na początku doświadcza się jej mało. Ja dopiero jej liznąłem - czekam na 50 lvl Palladyna. by pociągnąć ją dalej. Ogólnie, zaczyna się ona za misji 3ciej z rangi 4tej, tzw 4-3.
Uff. Czy grać? Jeśli masz czas, polecam bardzo.