Asmax napisał(a):
Tak Opi, to prawda. Ale uwierz mi, ze Chiny ladnie wygladaja na zdjeciach, wiem troche o tym bo sie interesowalem ich obecnym stanem zycia...
Ja tez. Znam paru chinskich biznesmenow robiacych interesy w Polsce, moj przyjaciel wiele razy jezdzil do Chin. To panstwo ze skrajnie kapitalistyczna gospodarka i komunistycznym systemem politycznym. Biznesmeni chinscy i miedzynarodowe koncerny trzepia tam gigantyczna kase oczywiscie kosztem pracownikow najemnych (jak na zachodzie w XIX w.), ale nie jest tez tak zwykly chinczyk to niewolnik jezdzacy na rowerze i jedzacy suchy ryz. Tam poziom zycia w miastach systematycznie wzrasta (czego raczej nie mozna powiedziec o Polsce ostatnich lat), samochod to standard (zreszta chinskie samochody sa ponoc coraz lepsze i moga zagrozic europejskim rynkom), superszybki internet to standard, wielopasmowe autostrady do standard.
"W pierwszym półroczu 2004 populacja internautów wzrosła w Chinach o 28 proc. w porównaniu z danymi za 2003 rok. Znacząco, bo o 79 proc. zwiększyła się liczba abonentów szerokopasmowego dostępu do Internetu - w tej chwili 31 mln Chińczyków jest posiadaczami takiego łącza."
źródlo AP
Oczywiscie poza kapitalistycznym wyzyskiem w miastach jest tez gleboka prowincja, gdzie zyje sie jak w XV w, ale i mala Polska ma regiony gdzie czas sie "lekko" zatrzymal.