WithnesS napisał(a):
To ja, jako gracz WoWa dorzuce pare pytań
2. Czy gra dużo osób? Nie chodzi mi o jakieś kosmiczne liczby, jak w WoWie. Chodzi mi o to czy ta gra, jest dalej popularna i nie wieje pustką, jak na przykład...AA?
![;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
4. Czy walka jest bardziej skomplikowana, od naciskania przycisków od 1 do 9? (wiem co to skillchainy
)
5. Czy jest Housing?
6. Czy świat, jest duży? Nie chodzi mi o tak zwane "Puste pola" jak w SWG, a raczej o miejsca ciekawe, których exploracja jest przyjemna
7. Czy twórcy dalej pracują nad grą, updatują itd, czy może, położyli na niej kreche?
2. Ludzi jest masa... praktycznie wszędzie kogoś spotykasz, często sięzdarza, że w momencie kiedy chcesz w spokoju coś farmować (nawet nie na sprzedaż ale na własne potrzeby) to się musisz o moby bić...
4. Zależy od profesji, generalnie najmniej do roboty ma DD... pozatym każdą profesją można grać bez zaangażowania i wtedy za dużo do roboty nikt nie ma
5. Housing jest niestety w FFXI bardzo średni... co znaczy to tyle, że jest niby dopracowany, ale kompletnie się nie czujesz związany ze swoją hacjendą
To, że domku nie możesz postawic w każdym miejscu jest do wybaczenia, bo to rozwiązanie ma tyle samo zalet co wad, ale jakies to takie w FFXI jest sztuczne... Niby możesz postawić meble ale one tylko "wyglądają"... np w łóżku się nie położysz, ani nie siądziesz przy stole... Nikogo też nie zaprosisz aby pochwalić się wystrojem... w sumie to nie ma się czym zbytnio chwalić, bo modeli mebli za dużo nie ma...Na plus można powiedzieć, że każdy mebel ma jakiś elementarny bonus (np +2 water albo +1 earth), co daje jakieś bonusy w craftingu chyba jeśli się nie mylę, oraz w hodowaniu roślinek (to drugi plus)... Nie zmienia to jednak faktu, że w FFXI housingu jako takiego nie ma bo nie masz domku tylko magazyn na itemy... Dodatkowa funkcja tego magazynu to przełączanie pomiędzy profesjami i odbieranie przesyłek - w domku masz MOG'a , czyli latające mało gówienko, które służy praktycznie tylko po to, że jak z nim zagadasz to pojawia się menu z tymi funkcjami.... Napradę lepiej by to można było rozwiązać...
6. Hmmm... odpowiem w ten sposób - instancje za duże nie są, ale też nie są jakimiś małymi klitkami... ich główną zaletą jest to, że są poprostu ślicznie zrobione
![:P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Naprawdę lokacje są ładnie i klimatycznie zaprojektowane....
7. Jak przyszedłem do FFXI to się dziwiłem, że wszyscy narzakają na SE, a moim zdaniem jest to jeden z lepszych developerów w tej branży, zaraz po CCP z EVE, ale tylko dlatego, że w EVE masz tylko jeden koszt - abonament (gre ściągasz, dodatki ściagasz za free itd.)... oraz świetnej współpracy developer <-> gracze (nie bedę sie rozpisywłą, kto grał ten wie o co biega). SE jest to natomiast całkowite przeciwieństwo SOE, które jak już coś z grą zrobi to na gorsze
Gra się ciągle rozwija i idzie imo w dobrym kierunku (choć długo nie gram)...