TandK napisał(a):
Hmmmm no to zobaczymy ale cos czuje ze jak Ragni zrobi sobie Emp GS to sie okaze ze ten DRK calkiem niezle wymiata - ja go sobie widzialem w roli solo na zabijanie mobow w abyssea i farm gold boxow, wiem ze mozna by zrobic NIN do ale jakos nie czuje tego, WAR nie ma jak zrobic azure, PUP nie zaczynam nawet - a DRK jakos mnie mocno korci, no i WS z WoE GS powinien dawac rade, brak mi porzadnego AoE ws do cleve
Nie no jak dla mnie to mozesz sie oszukiwac, ale prawda jest taka ze jak chcesz solo bic moby w abyssea i robic cleave to DRK wogole sie nie nadaje do tego. DRK t3 sa slabsze niz ninjutsu NIN btw. Najlepsze do solo to:
1. NIN - evasion, latwe azure, latwe perle, dobry crit WS jin, latwy amber solo 1na1: nie ma chyba lepszego solo jobu (poza moze DNC)
cleave: mozliwosc solo cleave srednio malej ilosci mobow z aeolian edge
2. THF - podobnie jak wyzej przy czym troche gorzej z azure a troche latwiej z cleave (bo iwecej evasion)
3. DNC - podobnie jak THF tylko solo duzo bezpieczniej
4. RDM - bez Almace troche ciezej o perle ale spokojnie da rade z rr+gh+apoc na vnm t1 zcapowac, azure oczywiscie z palcem w dupie i amber to samo.
solo1na1 - oczywiscie troche wolniej niz melee joby, ale bynajmniej nie az tak wolno szczegolnie z enspell II i dobrym setem do melee
cleave - zdecydowwanie jeden z najlepszych jobow do solo cleave. Minusem cleavovania z aeolian edge jest to ze jesli chcemy cos z mniejszych gold boxow a moby daja amber no to raczej bedzie ciezko. Jesli jednak to nie jest przeszkoda to RDM jest najlepszym solocleaverem z Aeolian edge.
5. BLU - To chyba najlepszy job do solowania regularnych mobow w abyssea i najlepszy job do solo cleave, ale tez najtrudniejszy i najdluzszy do zrobienia w tym celu.
6. BLM - Problem z perle, troche problem z amber
solo - calkiem niezly bo moze praktycznie oneshootowac (czasem trzeba poprawic jakims t3) regularne moby i majac scapowane azure i perle wlasciwie nie konczy mu sie mp (intense soothing i tempsy)
cleave - /rdm z phalanx daje rade chociaz oczywiscie jak w przypadku BLU i RDM moby nie moga przesadnie mocno bic czyt. najlepiej mnk moby i nie wyzej niz T. Jako ze Sleepge puszcza sie znacznei dluzej niz dream flower polecam takze miec 102% spell interruption set oparty glownie na 2x
http://wiki.ffxiclopedia.org/wiki/Hermit%27s_Wand i af1 feet ( Kiedys cleavowalem solo na BLU 10 IT++ Dollsow w altapa ale to juz wyzsza szkola jazdy i pod wzgladem equip i pod wzgledem skilla)
7. PLD - Taka alternatywna opcja dla RDM. Troche trudniej o azure i duzo mniejszy dmg z aeolian edge (brak native mab i mniejszy wybor mab w equip oraz brak dostepu do martial knife) za to przy dobrych mobach sporo TP z blokowania tarcza. Ciezko powiedziec czy w idealnych dla siebie warunkach PLD bylbyy szybszy niz RDM, ale napewno w wiekszosci bylby wolniejszy nie zmienia to jednak faktu ze PLD spokojnie solo cleave moze zrobic. Jesli chodzi o soolo 1na1 to juz zalezy od equip. Jak seie ma Almace i dobry melee equip to calkiem szybko. Jak sie ma Almace i Ochain to mozna probowac solo nawet Bukhisa
I to by chyba bylo na tyle jesli chodzi o joby ktore moga solo robic cleave bez fanatica.
Jesli natomiast chodzi o solo to jeszcze kilka zostalo:
MNK/NIN - ciezko o azure, ale da sie. Brak leczenia (podobnie jak nin i dnc) ale tak samo jak u THF i DNC dzieki evasion praktycznie mozna ze 100 mobow zabic i nigdy nie byc uderzonym bez cieni (przy czym mnk ma troche mniej evasion ale za to ma counter). /WAR tez mozna spokojnie zasowac z capnietym azure wystarczy co jakis czas troche medsow. Ja MNK/WAR juz zsolowalem tez w cholere NMow jak np. doll w altapa, dahak w altapa, wiekszosc t1 w misar, cirein (to juz troche fart) itd. ale ja mam equip i skill budowany przez lata
DRG/BLU - Bardzo dobry soloer. To wlasciwie duo bo wyverna to taki healer z unlimited MP
wystarczy Ethereal earring lub jakis equip z refresh (Twilight mail, ares body) i oczywiscie dobry helaing breat equip i castujac spell za 5MP Wyverna leczy nas po 600HP (Teraz to moze nawet wiecej bo dawno nie gralem). Jedyna wada jest to ze raczej nie bardzo mozna bic mobki ktore preferuja AoE bo zabija nam wyverne. Oczywiscie wyverne da sie leczyc wiec troche AoE jej nie zaszkodzi, ale jest to zdecydowane ograniczenie.
PUP - Duzo nie napisze bo moj PUP ma 26 LVL, ale PUP solo oczywiscie moze w pizdu (jednak od razu napisze ze scapowanie skilli na automatonie to podobno masakra). Dobry automaton z mab atmami moze podobno nukowac po 6k. PUP ma bardzo wysoki evasion wiec tankowanie z /nin i healer automatonem to tez pestka. BARDZO mocny WS z nyzul to tez ogromny atut jesli chodzi o szybkosc solo.
BST - wiadomo (brak azure poza skrzynka)
SAM/DNC - jak wyzej
SMN - Nie jestem pewien czy tier IV nuki summonow to azure kill, ale poza tym to bardzo przyjemny w solo job aczkolwiek oczywiscie duzo wolniejszy niz dobry melee.
WHM - z dobrym melee equip bez problemu daje rade solo, ale oczywiscie duzo wolniej poniewaz jego solo opiera sie na tym ze moze sie sam leczyc i wlasciwie wymaga MM atmy co pociaga juz za soba troche slabszy melee a dodatkowo oczywiscie niski att. Hexa strike ejst jednak wystarczajaco mocnym Wsem zeby to wszystko nadgonic.
DRK - brak samoleczenia poza drainami co przy jego evasion i def prowadzi do bardzo szybkiego spadku HP. Sytuacje ratuje Dread spike jednak przy haste z samego equip mozna je puscic tylko raz na ponad dwie minuty. Jedna z atm musi byc atma z refresh co dalej zmniejsza DD output. Generalnie bardzo marny wybor do solo.