mrynar napisał(a):
Mi chodzi o mentalnosc. O przyzwolenie w Polsce na kradziez w roznej formie, od tej malej, "gdzie pierwotny nabywca nie traci", gdzie posiadajacy licencje nic nie traci, bo "i tak bym tego nie kupil" do kradziezy sprzetu z domow i samochodow, obrabiania tirow itp
Zreszta ten temat byl przerabianych na roznych forach setki razy i kolejna dyskusja nic nowego nie wniesie do tematu.
Ja rozumien, ze piractwo, ripowanie itp moze byc sposobem na zycie, forma walki z "systemem", jestem w stanie zrozumiec, ze kogos moze nie byc stac na kupno plyty czy gry, bo ma sie kieszonkowe 50 zl na miesiac, ale znam ludzi dla ktorych piractwo jest sposobem zaoszczedzenia kilkudziesieciu zlotych, zeby potem wydac kilkaset w knajpie. W takim wypadku zadne wytlumaeczenie do mnie nie przemawia, smiesza mnie wszystkie madre teoria.
Mam kolege prokuratora, ktory jest uczciwym prokuratorem (jezdzi na rowerze i mieszka z rodzicami

), ale jest tez przy tym dosc skapy i za nic nie kupi w sklepie plyty. Dorobil do tego super madre prawnicze teorie, co zapewne pozwala mu uspokoic wlasne sumienie.
Z jakim systemem? Opi, ja przez kilka lat opieralem sie pokusom przerobienia PS2... w koncu padlem. Nie dlatego, ze nie chcialem lacic, ale dlatego ze w polsce pewnych tytulow kupic sie nie da. Malo tego, szlag mnie trafia jak mam zaplacic za plyte CD z muzyka 60-70 zl... z ktorej to artysta dostaje 2 zety, a plyta nagrana tak ze sie sluchac nie chce... w dupie mam producentow. Piractwo powstalo na ich wlasna prosbe i mam nadzieje ze trzymac sie bedzie dzielnie!
Sam mam w domu baaaaardzo duzo orginalnych plyt z muzyka, mam tez okolo 40tu orginalnych gier na PS2, ale piraty i tak bede kupowal a moje sumienie ma sie swietnie

To "oni" maja nasrane nie ja. Itunes pokazalo ze da sie taniej i legalnie, tylko ze idzie to bardzo wolno.
Opi, a czy ty wiesz ze sciagajac FFXI tez dopusiciles sie piractwa? Te plyty nie byly przeznaczona na rynek EU.
PS
Co ma kradziez radia do sciagniecia FFa, ktory w Polsce nie pojawi sie wcale lub za 2 lata?
PS2
I przestancie pierdzielic o polskiej mentalnosci, to nie polacy zripowali FFAC...