Gli2duS napisał(a):
windower jest i nikt na to nic nie poradzi, a do kogo należy POL raczej początkującemu graczowi nie jest niezbędne do poruszania się po świecie Vana'diel.
100% racji. Ja to tylko podalem jako ciekawostke. Do kogo nalezy POL i co to jest SE nie koniecznie musi interesowac poczatkujacego gracza jak i tego co gra dlugo, ale pisanie ze SE przymyka oko na Windowera juz jest wprowadzeniem w blad poczatkujacego gracza i moze spowodowac ze ktos zanim zacznie sie cieszyc gra zostanie zbanowany, moim zdaniem nalezalo to sprostowac.
Nie na temat, kto nie chce niech nie czyta.
Do Tczewiak
Swoim ostatnim postem spowodowales ze przeszla mi ochota na jakakolwiek dalsza dyskusje, ale
swordsman napisał(a):
co z tego ze OT, interesujaca dyskusja
jest chyba ktos kto czeka na ciag dalszy wiec cos napisze ale jest to moj ostatni post w tej sprawie.
Pomijam sprawy POL i SE i zaleznosci miedzy nimi, w wikipedii jest wszystko napisane wiec temat zamkniety.
tczewiak napisał(a):
Sporo do gadania o premierach gier spod szyldu FF ma Sony.
Krotko i na temat jak by mialo cos do gadania gra nie wyszlaby na konsole MS.
tczewiak napisał(a):
FFXI na PC stało przez pewien okres pod wielkim znakiem zapytania - przyczyną było właśnie Sony, które nie było zadowolone z przebiegu sytuacji - obawiało się o spadek sprzedaży PS2 dla FF10.
FFXI byla pierwsza gra typu mmorpg ktora zaczelo sprzedawac SE. To ze wyszla jako pierwsza na PS2 jest zupelnie oczywiste, wiekszosc FF wlasnie byla gra na PS nie na PC. Po drugie gra ukazala sie w JP, grubo pozniej pojawila sie w wersji NA.
A dokladniej wersje na PS2:
Final Fantasy XI
By: Square Enix, SCEA
Platform: PlayStation 2
Release Date:
May 16, 2002 Release Region:
JapanFinal Fantasy XI
By: Square Enix, SCEA
Platform: PlayStation 2
Release Date:
Mar 23, 2004 Release Region:
North AmericaGdzie wersja na PC
Final Fantasy XI
By: Square Enix, Square Enix
Platform: PC
Release Date:
Oct 28, 2003 Release Region:
North AmericaWiec w USA gra w wersji PC pojawila sie ponad rok po premierze gry w Japoni (w wersji PS). Gra na PS2 pojawila sie w stanach dwa lata po premierze gry na PS w JP a w rok pozniej od premiery gry na PS (w USA).
Czy to swiadczy o tym ze Sony ma cokolwiek do powiedzenia na temat gry ?. Watpie. Swiadczy to tylko o tym ze w JP konsole sa bardziej popularne, i maja wiecej zwolennikow niz na rynku NA. Wiec z przyczyn czysto zarobkowych (finansowych) gra zostala dostosowana do potrzeb rynku (JP i NA). Widocznie (bazujac na datach premier gier na rozne platformy) firma zdecydowala ze na rynku NA gra sprzeda sie w wiekszej ilosci w wersji PC niz w wersji PS. Co swiadczy o tym ze Sony nie sprzedaje sie tak dobrze (mam na mysli konsole) jak PC. Jak znam zycie to zostalo poparte dlugimi analizami i badaniem rynku, o wiecej szczegolow pytaj SE. To co napisalem to tylko i wylacznie moje wlasne analizy, nie popieram sie zadnymi gazetami czy innymi artykulami.
tczewiak napisał(a):
Prawo zaś zapewnia o dowolność w wykorzystywaniu swojej własności (komputer i system operacyjny).
Zaden system operacyjny (kupiony, nie darmowy) nie jest wlasnoscia kupujacego. Kupujesz KOPIE systemu operacyjnego i tylko ta KOPIA ( a dokladniej CD lub DVD) jest Twoja wlasnoscia. Zawartosc juz nie. Nawet nie chce mi sie tego udowadniac. Licencja na produkty np MS (skoro juz wspomniales ta firme) jest to 500 stronicowa ksiazka (o ile pamiec mnie nie myli).
tczewiak napisał(a):
w USA, kto ma jaja na miejscu i miałby odwagę wytoczyć o to proces. Jestem przekonany, iż byłby w stanie go zwyciężyć, a tym samym punkt w licencji EULA FFXI wyrokiem sądu zostałby unieważniony.
Jakie jaja ? Jaki proces ? Chyba Cie troche ponioslo. Nie pisz czegos o kraju ktory najwyrazniej znasz z filmow, lub czasopism. Rzeczywistosc jest troche inna (i zdrowy rozsadek).
Sory za dlugi post. Szczerze nie oczekuje zadnych odpowiedzi, i na zadne juz nie odpowiem.
Gli2duS napisał(a):
proponuję skupić się na temacie postu
Kolega ma racje. Lepiej kontynuowac zaczeta przez Ciebie prace niz debatowac.
Powodzenia w pisaniu guide.