W poście użyto BRZYDKIE WYRAZY, osoby wrażliwe proszone sa o nie czytanie
===============================================
RDM -> klasa hybrydowa jak powiedzial kiedyś ktoś, możesz używać z maina wiekszości zakleć obu magów, brak ci specjalizacji w danej szkole magi i co za tym idzie okreslonych umiejtnosci zaleznych od profesji i czarow. Możesz używać sredniej jakości mieczy i sztyletow oraz sredniej jakosci pancerzy, choć na początku niewiele róznisz sie od PLD. Generalnie granie RDM wyglada jakos tak :
Levele
1-10 - WoW, mam miecz, zaklecia ofensywne, ochronne i leczace, ROX
10-20 - Wtf Nie jestem pierdolonym WHM, mam miecz, tarcze itd ... ja chce wlaczyc a nie leczyc, tak kurwa, mam Cure II
20-30 - Najlepsze combo do grania to RDM/NIN, robie sieczke z mobkow no i mam zaklecia ^.^ Generalnie okres samouwielbienia RDM ... niestety to sie konczy gdyż nikt jakoś niedocenia umiejtnosci wywjania mieczem jaka posiada RDM.
30-40 - O kurwa, 70k ! za zaklecie, skad ja tyle ka
sy wezme, dlaczego ja niemoge trafic tego pierdolonego mobka mieczem, pierdolone SE
40-50 - Dostajesz dwa nowe ciekawe wyzwania, Refresh i Convert, czas ktory mogleś poświęcić na regenracje many należy do przeszłości, no i dochodzi ci nowe obowiązek, refresh, za jakiś czas dostaniesz Haste, należy tylko błogosławić SE że Phalanx jest slef use only. Od tej porty każdy invite jaki dostejsz do party jest związany z refreshem, nikt już raczej nie widzi w tle walki ze używasz debuffow. Zaczynasz przeklinać SE.
50-60 - Ciagle Refresh Whore, ciagle przeklinasz SE, ale jest już lepiej, latwiej zarządzać skromnymi zasobami MP, brustujesz, hastujesz, refreshujesz, leczysz, debufujesz, convertujesz, i trzymasz reka na pulsie kontrolujac praktycznie cała walke, sleepujac addy, utrzymujac chain ... praktycznie przestajesz walczyć, już nie ma na to czasu, stajesz sie mistrzem makr do zmiany ekwipunku.
60-65 - Refresh Whore, jw, już nie wlaczysz prawie wogole, tylko jak solujesz, poprostu z tym calym gównem jakie nosisz na sobie do bostowanai int, mnd, mp nie ma jak upchnać itemów do ACC + bez ktorych jesteś bezradny, zreszta i tak nie ma na to czasu, lepiej restować, bo to od ciebie zalezy chain w party bez barda, to ty kontrolujesz cala walke, ty masz oczy w dupie i reke na makro chainspell+escape jeśli masz suba blm
65+ dochodzi ci obowiązowy brust, umiejętności offensywne w elemantal magic staja sie potrzebne, czy to co wyżej plus masz zaklecia III poziomu, oraz dostajesz magic atack III, zaczynasz robić dmg w MB ważny dla chain, reszta JW, najbardziej smieć ci sie bedzie chcialo jak spotkasz sumonera taru w party, on majac 1000 MP ty mając 600+ ..... robisz to samo co wyżej, dochodzą np z suba whm czary leczace negatywne efekty.
RDM/WHM -> support w czystej postaci, tracisz troche sily ofensywnej czarów no i dexterity używając tego suba, zyskujesz charyzme i vitality. Jeden z imo gorszych combo do grania zwlaszcza w solo, brak Warp na lv 34 bardzo upierdliwia życie
Wiecej mnd str i vit niż blm sub
RDM/BLM -> więcej MP niż z WHM subem, wiecej int, dex, dochdza bardzo fajne umiejetnosci typu conserwe MP, Elemental seal. Troche wiecej czarów ofensywnych, ale dużo gorsze niż te z maina. Escape na lv 58.
RDM/SMN -> tacy też są, pure support, bostuje rowno int i mnd, bardzo bostuje ilosc mp jaka odzyskuejsz przy healowaniu, dodaje duzo MP. no i sumony .. ale nie wiem czy jakikolwiek RDM ma MP na używanie ich po lv 41.
To chyba tyle, warto dodać że jest to jeden z droższych jobów w grze, zwlaszcza na starcie, jest bardzo wiele rzeczy ktorych musi sie nauczyc, i co pare lvl zmienia sie wszystko to czego sie nauczyl