Czas pokaże - chciałbym, żebyś miał rację.
Jednak feature lockdown z całą pewnością nastąpi już niedługo (już zapadła decyzja w tej sprawie) - a od tego niezbyt już daleko do golda. Z tego co mi wiadomo, Blizzard musi wykazać pierwsze przychody z WoW jeszcze w tym roku.
Nie mam insiderów w Vivendi, ale wiem to i owo o sytuacji w Blizzardzie:
1. High-end content nie będzie testowany w ogóle (tylko wewnętrznie).
2. PvP balance zajmuje znacznie więcej czasu niż początkowo zakładali developerzy.
3. Blizzard zatrudnił cały sztab ludzi (GM'ów, CSR'ów, itp.) do obsługi WoW, z których duża część obecnie niewiele ma do roboty (a są opłacani), a to oznacza b. duże koszty.
4. Blizzard musi zacząć wykazywać przychody z WoW jeszcze w tym roku, a NIE CHCE zwracać się do Vivendi o pomoc finansową (gdyż w przypadku dłuższego przekładania premiery, byli by do tego zmuszeni) - z różnych względów (głównie w obawie o utratę sporej niezależności jaką obecnie posiadają).
5. O ile data premiery nie została wyznaczona, i nie wiadomo jeszcze kiedy WoW wejdzie w status gold, zapadła już oficjalna decyzja, iż niedługo nastąpi feature lockdown.
Podaję to głównie jako ciekawostkę, nie jestem bynajmniej źródłem oficjalnych informacji.