Moja ulubina rasa (nawet jak go znerfuja, w co wątpie, prędzej poprawią warriora) więc kilka rad:
Jeśli shaman elemental to Tauren, jeśli pod skille walki to Orc.
Najlepszy tradeskill dla shamana to Engineering/mining. Jeśli nie to alchemia/herbalizm. Czemu? Mianowicie miksturki można kupić wszędzie i może je używać każdy.Natomiast, żeby używać "zabawek" trzeba mieć wysoko rozwiniętą inżynierie. Sprzęt dobieram pod sta/int.
Ja osobiście w becie grałem elemtalistą i będę nim grał ponownie.
Nie będę pisał tu o rozłożeniu pkt, bo to nie diablo i nie w tym rzecz.
Taktyki w skrócie:
vs rogue
- Natures swiftness/heal pod backtabie
- rzucamy frost shock
- uciekamy
- rzucamy totem earth bind
- po raz kolejny frost shock
Należy mieć również pod reka butelke z "cure posion"
vs warrior Mark24 już pisał
vs mag
Przeciwkom niemu należy utrzymywać stale życie na wysokim poziomie, ze względu na bardzo wysoki dmg z dystansu.
Używamy grounding totem,frost shock'a, a w celu zniwelownia czaru używamy purge. Imho bez grounding totem jest bardzo ciężko z magami.
vs warlock
Tutaj pomaga nam Tremor Totem (nieweluje czar fear), i jeśli zadziała to dalej już z górki.Pozatym frost shock,leczenie,shock,purge do pomocy. Ignorujemy pet'a
vs priest
shock,purge i próbujemy nawiązać walkę wręcz.
vs hunter tu jest ciężko - jeśli przeciwnik stara się uciekać i nawiązać walkę z dystansu to jest nasz- Earthbind Totem,frost shock,purge, leczenie czyli standartowo. Jeśli hunter usiłuje walczyć wręcz to jest trochę ciężej. Wtedy próbujemy stosować taktyke jak z warriorem. Lightning shield zarówno w tym przypadku jak i vs warrior dużo nam pomaga.
vs pall,holy priest,druid- postacie raczej walczące w zwarciu, więc używamy earth shock,purge i często się leczymy. Z pallem jest naprawdę trudno. Po rzuceniu earth shock,purge trzeba wyczuc kiedy używa Lay on Hands wtedy atakujemy. Rzucamy również fire totem mimo, że na palla praktycznie nie działa oraz totem spowalniający. W przypadku druida jeśli zmieni forme walcze z dystansu , jeśli zaczyna uciekać to używam lighting bolt,earch shock.
Dodam, że każdy z grających ma swoje taktyki, więc w większości wszsytkie te taktyki są tylko dla picu. Wszystko zależy od skilla i od sprzętu jaki nosisz.