Koma napisał(a):
KromeR napisał(a):
imbaczek napisał(a):
Zgłosiłem go za sprzedawanie oprogramowania GNU GPL :>
Imho on moze soebie to sprzeawac bo sprzedaje PLYTY z klientem. Fakt ze sa do sciagniecia z netu 4 free. Autor sam to zaznacza.
To kolejny lowca jeleni jak ktos wczesniej zaznaczyl. Ale coz. Nawet eskimosowi mozna sprzedac lod...
To ze gry sa do sciagniecia za darmo z netu (chociaz nie wiem niby gdzie) nie uprawnia go przeciez do ich dystrybucji i pobierania za to oplat.
Koles nie sprzedaje produktu (gry) tylko usluge co nie jest zabronione.
Zauwaz, że tak samo jest np. w przypadku zamawiania alkoholu via taxi. Do sprzedazy alkoholu potrzebna jest licencja, a przeciez taksowkarze jej nie posiadaja. A jednak dowoza gorzale. Tyle, ze oni nie czerpia zysku ze sprzedazy alkoholu, a pobieraja opate za dostarczenie...
Mam nadzieje ze to troche ci rozjasnilo.
Ps. jedyne do czego mozna by sie moim zdaniem przyczepic to sprzedaz plyt z intencja okradania Blizza (gra na prywatnych serwerach), ale intencje tak trudno w sadzie udowodnic, ze jest to niewarte swieczki. Tak czy siak jest to poprostu szukanie glupich, ktorzy mysla ze za mala kase kupia pelny produkt, nie maja netu (watpliwe jak chca grac w wow) lub sa na tyle nieudolni ze nie potrafia sami sobie w sieci klienta znalesc...
Demandread napisał(a):
Nie jestem prawnikiem i nie bede takiego udawal, jednakze nikogo nie obchodzi co mysli i domniemuje sprzedawca. Ma obowiazek zawrzec wszelkie niezbedne informacje na temat produktu i jego eksploatowania i koniec - w tym wypadku, jesli koles oferuje "gre", to powinien zaznaczyc, ze bedzie ona dzialac na nielegalnych, pirackich serwerach, nie oferujac czesci opcji. Prywatny serwer to m.in serwer Blizza i na nim gra chodzic nie bedzie, nie ma czegos takiego jak publiczne serwery. Z tego wzgledu uwazam, ze sprzedawca wcale sie latwo nie wykpi, co zreszta pozostaje w sferze niesprawdzalnych spekulacji.
Kod:
Patche : od 1.2.0 do 1.4.0 Co daje mozliwosc grania na wszystkich _prywatnych_serverach_.
1. Tyle w kwestii informowania o produkcie ze strony sprzedajacego.
2. Prywatny serwer to nie serwer komercyjny. Serwery Blizza nie sa prywatne tylko korporacyjne.
3. O ile pamietam, dyskusja przy okzji free shardow UO, kazdy ma prawo postawic sobie swoj wlasny serwer na ktorym sam moze grac (nie wiem jak jest tu bo nie czytalem calej licencji i nie zamierzam wiec glowy nie dam, bo Blizz mogl sobie zastrzec).. Jedno ALE to to ze nikt inny nie moze sie wiecej na twoj serwer zalogowac.
4. Zgadzam sie z Dwutlenkiem. To GLUPOTA LUDZI poraza...