Sierpe napisał(a):
Mam łącze 128kb i mam ciągle pingi 4k poprostu giganty i potem zaraz mnie wywala z serwa. Tak mam od początku bo "gram" kilka dni dopiero. Wyłączyłem firewalla. Ściąga pliki normalnie z prędkośćią koło 30.
128 kbit/s jest wystarczajaca przepustowoscia do grania w wow (no moze poza szczegolnymi sytuacjami. Jesli sciagasz pliki z predkoscia 30kB/s to prawdopodobnie masz lacze 256kbit. Przy czym nalezy pamietac, ze predkosc sciagania ma sie nijak do jakosci lacza. Jak napisales masz LAN, wiec prawdopodobnie jestes podlaczony wraz z innymi do jednego szybszego lacza. Jakosc dzialania twojego przydzialu wynika wiec z obciazenia calego lacza a nie tylko z twojej czesci. Najprosciej sprawdzic to poprzez wysylanie pinga na szybkie serwery (w menu uruchom wpisujesz: 'cmd', nastepnie enter i w wierszu polecen wpisujesz: 'ping -l 1000 wp.pl', oczywiscie bez znakow '). Powinienes otrzymac wynik w postaci:
Reply from 212.77.100.101: bytes=1000 time=50ms TTL=118,
kolumna time (w polskiej wersji windowsow jest tam chyba czas, ale nie jestem pewien) okresla szybkosc odpowiedzi. W tym przypadku nie powinno ci przekraczac 100. Moze sie zdarzyc ze pare razy przekroczy ta granice, ale chodzi generalnie o to aby bylo ponizej. Jesli tak nie masz powinienes zwrocic sie do swojego dostawcy (administaratora sieci LAN), a by poprawil tablice routingu, ewentualnie wprowadzil jakies kolejkowanie dla lacza. Inna sprawa jest w momencie gdy korzystasz z lacza radiowego. Slabo zestrojone anteny potrafia gubic duzo pakietow, przewaznie nie ma to duzego znaczenia podczas sciagania, ale odbija sie wlasnie w grach. W takim wypadku radzilbym przesiasc sie na lacze "na kablu".