Musze Ci powiedziec, ze nie ma w miningu niczego gorszego od wlasnie lvlowania troche powyzej 100. Po dotarciu do 125 zaczyna sie mining Ironu
) ktorego jest na swiecie mnustwo! Szukanie Tinu, ktory jako jedyny poze podbic lvl bywa niezle wkurzajace. Slyszalem, ze sporo tinu znalezc mozna w jaskiniach w Arathi/Wetlands, ale ja skupilem sie na Darkshore (mimo bycia po stronie Hordy). Jazda wzdloz wschodniej granicy zazwyczaj dostarczala mi ogromna ilosc copperu i zawsze kilka tunow. Dodatkowo mozna sie lekko i przez chwile podciagnac kupujac na AH Silver Ore i smeltujac je.
Jesli chodzi o wydobywanie, pozwolcie, ze powklejam troche teorii:
Jakie gemy wypadaja z jakich vainow:
bo pozniej zarabia sie praktycznie tylko na krysztalach..
Copper - Malachite, Shadowgem, Tigerseye
Tin - Jade, Shadowgem, Lesser Moonstone, Moss Agate, Blood Shard(tylko w barrensach na questa))
Silver - Shadowgem, Lesser Moonstone, Moss Agate
Iron - Aquamarine, Jade, Lesser Moonstone, Citrine
Gold - Jade, Lesser Moonstone, Citrine
Mithril - Aquamarine, Citrine, Black Vitriol, Star Ruby
Truesilver - Aquamarine, Citrine, Star Ruby
Dark Iron - Black Diamond, Blood of the Mountain, Black Vitriol
Small Thorium - Large Opal, Blue Sapphire, Star Ruby, Black Vitriol, Huge Emerald, Azerothian Diamond
Rich Thorium - Arcane Crystal, Azerothian Diamond, Blue Sapphire, Huge Emerald, Large Opal, Star Ruby
Komentarz: zauwazylem, ze srednio przy wydobyciu 70 thorium ore trafiaja sie 2 Arcane Crystale i kilka pomniejszych. Oczywiscie zdazaja sie wyjatki
kilka dni temu pierwszy vain z ktorego kopalem zawieral 2 krysztaly
wiec 4 Thorium ore i juz 2 krysztaly. No ale takie juz prawa statystyki
Skile potrzebne do kopania okreslonych vainow:
Copper 1
Tin 65
Incendicite 65
Silver 75
Lesser Bloodstone 75
Iron 125
Indurium 150
Gold 155
Mithril 175
Dark Iron 230
Truesilver 230
Small Thorium 250
Rich Thorium 275
Co sie z czym zamienia:
(chodzi o to, ze w miejscach, gdzie zazwyczajpojawia sie thorium- czasem zamiast niegoznalezc mozemy Truesilver)
Copper
Tin/Silver
Iron/Gold
Mithril/Truesilver/Gold(?)
Thorium/Truesilver
Ok. Teraz
Dodatkowe miejsca wydobywania mithrilu.
IMO najlepszym miejscem na swiecie do kopania ironu i mithrilu sa Badlandsy. I tu hordziaki maja spora przewage, poniewz maja fly-point i nie musza zapieprzac z Loch Modan
W moim wypadku badlandsy wygladaja tak:
gdzie
- Iron Ore
- Mithril Ore
Zazwyczaj przylatujac do badlands jechalem do elementali na polnoc (lekko wschod), dalej na wschod do smoczkow - tamwiele mithrilu zazwyczaj, zjazd na poludnie i wzdloz gor na zachod zajezdzajac do wszystkich wyzynek, okrazajac 2 gory przed ogrami i konczac w ich jaskini. Stamtad do miasteczka na polnocy i jezeli mialem jeszcze ochote, to kolejne kuleczko. Zazwyczaj szybko mi sie konczylo miejsce w plecaku i spadalem do Ogri (plecaczki 14s).
Pewnie, ze jest kilka innych miejsc, gdzie mozna pominingowac, kiedy znudza sie bedlandsy (zakladam, ze bedzie to na etapie mithrilu, a nie ironu
):
- rafa za Stormgarde. Dobrze jest sie wyposazyc w cos co pomoze dluzej utrzymac sie pod woda (potion, laska, odpowiednia rasa czy klasa) i wydobywac
- kopalnie Alterac Mountains (tam gdzie mozna znalezc nie-elite ogry) w liczbie 2 <-> kopalnia w Hillsbard Foothils. Zazwyczaj jezdzilem od jednej - objazdido drugiej.
- Shimmering Flat w 1000n, a dokladniej jaskinia z insektami.
- Chared Valley - tam czesto pozna znalezc caly przekroj mineralkow DO Mithrilu wlacznie.
* podobno Tanaris, Searging Gorge, The Hinderlands tez maja spore zasoby Mithrilu, ale albo mialem pecha, albo zly czas wybralem albo nie wiem co, ale wjatkowo malo tam wydobylem :\
Jesli chodzi o Thorium to sam mininguje w miejscu w ktorym tylko moja klasa moze to robic skutecznie. Ale duzo pozytywnych opini slyszalem o Burning Steppsach, EPL, czasem jakies thorium znajdzie sie w Azsharze, Winterspring czy Silithiusie.
mam nadzieje, ze to sie komus przyda.
p.s. ahya - Dark Iron jeszcze troche czasu mozna farmowac w BRD, latwo dostepne 6 respawnpointow. Jezeli jest ktos zainteresowany, to moge je opisac. Niestety (dla wydobywaczy
) w 1.7 wprowadza ograniczenie 5 unikatowych instancji na godzine, wiec bedzie przerabane. Pocieszeniem bedzie tylko to, ze zacznie sie pojawiac w Burning Steppsach i w SG. Ceny pewnie spadna, bo bedzie bardziej "ogolnodostepny"