Sarmata napisał(a):
Czytajac ksiazke kucharska, rozumiesz co chcial Ci przekazac autor. Ale co gdyby ksiazka byla w Slaskiej gwarze? Zapewne kilku rzeczy bys nie zrozumial. Poradnik ma pomagac, a nie stawiac bariery.
nie rozumiem ksiazki w slaskiej gwarze -> kupuje w jezyku w ktorym rozumiem lub dokupuje slownik.
Cytuj:
Wy myslicie, ze ktos bedzie co drugie slowo sprawdzal w slowniku? Jezyk graczy to polaczenie neologizmow, slow angielskich, skrotow i slangu. Do tego okraszonych duza porcja dysortografii. Jesli ktos w tym nie siedzi - nie zrozumie kompletnie nic.
zgadzam sie z czescia podkreslona ze tego byc nie powinno a co do reszty to coz zapewne wiele poradnikow znajdzie(sz) na
www.google.com /
www.ebay.com /
www.amazon.com Cytuj:
A tak na koniec: topic wg. mnie jest bardzo dobry, a intencje Krzysia calkowicie prawidlowe - chce pomoc. No ale oczywiscie zawsze znajda sie ludzie, ktorym to sie nie podoba.
to wg. ciebie mozesz sie stosowac do tych sugestii, ja osobiscie jesli cokolwiek kiedys napisze to zapewne bede mial w glebokim powazaniu czy ktos kto nie zna skrotow to zrozumie czy nie. Oczywiscie ze sa wyjatki, jesli bym sie zdecydowal na przeczytanie np. ( lol
)
http://www.gameguidesonline.com/guides/ ... _guide.asp
to wtedy owszem mam prawo oczekiwac wyjasnienia wszelkich skrotow i aby to bylo napisane poprawna polszczyzna/angielszczyzna.
ps kilka lat temu pisalem rozne guide do roznych gier (glownie starcraft i d2) i doszedlem do wniosku ze to strata czasu bo wlasnie pojawia sie elo ziomki aka lenie jak krzys.