Semai napisał(a):
Orta napisał(a):
Od znajomego pracującego w Urzędzie Skarbowym dowiedziałem się, ...
Let me get this straight...
Już jakiś człowiek z US powiedział Ci wyraźnie co i jak ale Ty, mimo to, chcesz to potwierdzić u paru dzieciaków z tego forum??
I którą opinię końcowo masz zamiar respektować?
Opinię użytkownika "zioło" czy innego czy też może opinię "znajomego z US".
Oprzytomniej troszkę...
Masz całkowitą racje. Może próbowałem się trochę oszukiwać, że ktoś na forum powie coś innego a ja w swej naiwności mu uwierzę i przyjmę że ma rację. Wiesz jak to jest – zdajesz sobie z czegoś sprawę ale do samego końca masz nadzieję że jest inaczej.
Ale ma to tez swoje dobre strony bo zarówno Twój post jak i użytkownika tmat są postami sensownymi, które jednoznacznie stwierdzają jak wiele ryzykuje każdy, kto nie opodatkuje swojego dochodu.
Byłem również u doradcy podatkowego, który jednoznacznie stwierdził, że te dochody muszą zostać opodatkowane, a nawet, że powinienem założyć działalność gospodarczą i opłacać składki zus. Nie ma też czegoś takiego jak sprzedaż na allegro do 3 tysięcy bez podatku bo ktoś o tym pisał wyżej.
Konsekwencje w przypadku nakrycia są ogromne i rzeczywiście kilkutysięczna kara to najmniejsza z nich.
Osobiście muszę przyznać że mam sporo w gaciach jeżeli chodzi o to co już sprzedałem i zastanawiam się czy nie opodatkować tego wstecz.
Rezygnuje z dalszej sprzedaży bo gra nie warta świeczki, a tym co sprzedają i nie płacą od tego podatku życzę dużo, dużo szczęścia. Będzie im bardzo potrzebne.