Cytuj:
Pozatym oskarzanie najwiekszych nazwisk w branzy o niekierowanie sie pasja tylko pieniedzmy jest co najmniej smieszne, wake the fuck up.
akurat wielkos epeena i grubosc portfela nijak ma sie do pasji tbh.
W Blizzardzie sa dobrzy rzemieślnicy.
Pasje to ma Meier i Moleynux(no fabke pomijam ale Populus to dla mnie absolutny must have i wstyd przyznac sie ze sie nie slyszalo).
Cytuj:
Rob Pardo + Jeff Kaplan
Wlasciwie to czesc ekipy od EverQuesta doszla do projektu pozniej. Czesc zostala w Sigil i w sumie nie wiem co robili ale to nie wazne.
W tym momencie odeszli ludzie od WoWa (miedzy innymi ci co wczesniej byli odpowiedzialni z BattleNET, diablo i w3) i zalozyli ArenaNET a potem stworzyli GuildWars (pewnie doszli do wniosku ze w takiej postacie jakiej wow ma wygladac czyli gra pve nie chce im sie nad nia pracowac)
Cytuj:
Patrzac na reszte mmo mysle ze problemem wcale nie jest proba skopiowania wow, tylko tragiczna jakosc tych gier.
Wg. mnie failem jest powielanie schematow.
Jedynie LOTRO udalo sie wybic jako grze pure PvE a teraz :
a) Vanguard, legendary fail co oni nie obiecywali o kurwa ja juz nawet nie pamietam..
b) EverQuest 2 gra wyszla mniej wiecej w tym samym moemncie co WoW. Ale miala kosmiczne wymagania sprzetowe. Dalej ma, pod kazdym innym wzgledem jest poprostu lepsza. Ale szok psychiczny chyba pozostal do teraz (omg 1fps !!!!)
c) AoC reset projektu w polowie i proba srobienia konkurencji dla WoW w PvE - failed. Co prawda sie podnosie teraz no ale coz -;-
d) Warhammer Online - wszystko Ok. Tylko poprostu to juz kiedys bylo, ciagle to samo z tym ze nacisk przesunal sie na PvP.
e) DDO - to gra dla fanow, nikt nigdy nie oczekiwal ze odniesie spektakularny sukces.
f) Guild Wars - wypadkowa modelu sprzedazy jak i dobrego wykonania. Mnie znudzila nieciekawa mechanika samej gry, dziwne sterowanie itd
g) Pirates of the burning sea. IMO swietna gra. Z fajnym morskim combatem.. Ale.. No wlasnie. Tworcy za malo skupili sie na tym co powinno byc najwazzniejsze czyli morskich bitwach, micromanagmencie okretu itd. Tak naprawde to nie wiem gdzie lezy przyczyna dosc malej popularnosci.
h) Tabula Rasa - nie wiem, nie gralem. Od poczatku czulem ze skonczy sie na failu od kad przeczytalem ze proboja zrobic kolejna pve gre -;-
i) EVE, to jedyna gra ktora atm mozna nazwac MMO. Reszta to taki rozbudowany multi.
j) jak kazdy czekam na DFO
![:P](./images/smilies/icon_razz.gif)
.