Shadhun napisał(a):
Znowu pała z logiki. Po pierwsze jestes kolejną osoba która chyba za bardzo sie zaangażowała w gry ponieważ chcesz je przyrównywać do sytuacji z prawdziwego życia, a to zupełnie dwa inne światy.
Niestety jest dokładnie na odwrót, więc to twoja logika rozumowania chyba kuleje
Właśnie dla tego że gry nie mają nic wspólnego z RL zależało by mi by były fair play. W RL milion i jedna rzecz decyduje o twoim losie a twoje umiejętności i charakter naprawde są na szarym końcu tej listy (najczęściej)
Dlatego też właśnie pewna (duża) grupa graczy, do których i ja się zaliczam, którzy w wirtualnej rozrywce szukają odpoczynku od codzienności i całego tego szamba, nie życzy sobie sprowadzanie tych negatywnych aspektów RL do gier. Nie po to zmęczony całym dniem studiów / pracy loguje się do MMO żeby znowu musieć użerać się z cwaniactwem/ kanciarstwem / podwójnymi standardami etc.
Ofcourse żadne środowisko w którym ludzie grają dużą rolę nie będzie wolne od tego typu zachowań i to rozumiem. Jednak denerwują mnie za to gracze, o co najmniej naciąganej moralności, którzy nie tylko nie kryją się ze swoimi nieuczciwymi praktykami, ale wręcz się z nimi obnoszą i simą twierdzić że wszystko jest jak najbardziej ok.
Człowiek wtedy zaczyna się zastanawiać co się porobiło z tym środowiskiem (graczy) Nie jestem znowuż taki stary, ale pamiętam jeszcze dobrze czasy kiedy nawet oszukiwanie w grach SP było uznawane za lamerstwo (nie daj boże, żeby ktoś się jeszcze chwalił że skończył jakąś grę na kodach i zajęło mu to tylko tyle czasu a uczciwi gracze to frajerzy) A oszukiwanie w grach sieciowych to już w ogóle była zbrodnia przeciwko całej społeczności. Takich graczy się kiedyś piętnowało.
A co mamy teraz? Przychodzi taki lolek na forum: "Elo ziomale ten jeb#$y blizzard miał ku#$@a czelność mnie zbanować, co za fagasy no, przecież botowałem tylko 50% czasu gry"
Sam przyznasz że z tej perspektywy można się zastanawiać: WTH
Edit:
Shadhun napisał(a):
ale MOŻE, mam taki wybór, dokonuje go.
Ty się czepiasz mojej logiki a ja twojej
Problem w tym że teoretycznie NIE może, i NIE ma takiego wyboru. Jest to zakazane, dostawca tej usługi (MMO) sobie tego ewidentnie nie życzy i podkreśla to w warunkach użytkowania na które gracz się godzi. To że dostawca sam nie potrafi wyegzekwować swoich zasad to nie oznacza że wszystko jest cacy nie? To że policja nie łapie wszystkich przestępców nie znaczy że naglę przestępczość jest ok? (ja wiem porównanie nie na miejscu ale chodzi tylko o zasadę działania a nie stopień przewinienia)