Mam herbalizm i alchemie na poziomie artisana, wiec mozna powiedziec, ze jakies doswiadczenie mam.
Oczywiscie miksturki oplaca sie robic tylko takie, ktore mozna sprzedac, lub ktorych samemu sie uzywa. Ja glownie robilem greater healing potions - dla siebie i na sprzedaz. Na pustym serwerze, na ktorym gram/gralem sprzedawalem po 40s za 5 sztuk, na SH chodza na aukcji po 80s. Wieksze butelki oczywiscie drozsze, ale stosunek czas/kasa nie jest juz taki dobry. Chyba, ze sie ma ok 50 levelu i siedzi w lokacjach, gdzie potrzebne ziolka rosna. Na greater potrzebne sa tylko liferoot i kingsblood, ktorych masa rosnie w lokacjach 20-30 lvl, wiec wczesnie mozna zaczac zbierac i sprzedawac.
Z innych dobrze sprzedajacych sie rzeczy moge polecic fire protection (wymaga fishingu), defence (jakos skladnik armorow), shadow oil (dusky armor, marzenie kazdego rogue
), oddychania pod woda. No i jak sie ma duzo zebranych ziol roznego rodzaju to warto pokrzyczec, ze sie ma wysoki poziom alchemii, zawsze sie znajdzie ktos chetny, a z zamowienia mozna wyciagnac wiecej kasy
Tyle, ze ludzie zamawiaja zazwyczaj mikstury, ktore sa trudne do zrobienia, jak na przyklad shadow oil. No ale golda za to mozna pewnie wyciagnac na bogatym serwerze.
W kazdym razie polecam zbieranie na zapas wszystkich ziolek od stranglekelp w gore. Jezeli chodzi o stranglekelp to zdecydowanie warto poswiecic troche czasu i poplywac sobie w Darkshore, Ashenvale, Desolace, Dustwallow, Silverpine, Alterac, Hillsbrad, Wetlands, Westfall, Stranglethorn, czy Swamp of Sorrow i wyciagac ziolka. Przydaja sie do wielu mikstur, wiec warto.
To tyle z porad
Moze jeszcze przydatne tabelki (nie tylko dla herbalzmu/alchemii)
Link
Nie wiem, czy juz byl tutaj na forum ten link czy nie.