Razparuk napisał(a):
Jeśli grałeś w L2 i ci się nie spodobało-odpusc.
No nie wiem - ja trzy raz podchodzilem do L2 i rzucalem ta gre po ukonczeniu:
Orc Mage - 5 lev
Orc Fighter - 33 lev
Dopiero za trzecim razem zostalem na stale
Gierka jest IMHO nie do przyjecia dla wielu ludzi - wymaga bardzo duzego wkladu PRACY (nie zabawy - chyba ze ktos kocha grinding) zeby dojsc wyzej.
A dosc wyzej musisz zeby docenic to co w L2 najlepsze.
W odroznieniu od WOW, L2 ma "glebie" - nie tylko "mozna walczyc z innymi playerami" ale to
naturalnie i nienachalnie wynika z calego Twojego zycia w wirtualnej spolecznosci danego serwera. Nie wiem jak to lepiej wyjasnic... w wow devsi ogornie wykreowali 2 przeciwstawne strony konfliktu bo w przeciwnym wypadku ludzie by walczyli ze soba chyba tylko z nudow. W L2 swiat jest tak wykreowany ze pewnych rzeczy (np. raid bossow, zamkow czy nawet co lepszych spawnow) jest malo - chetnych jest wiecej niz dobr co wymusza rywalizacje.
Cytuj:
Kolega mi kiedys mowil ze w l2 potiony nie maja cd i wogole to bossow zabija sie taktyka rzucamy sie w 23534324 zergujemy resujac non stop tych co padaja bez jakiej glebszej taktyki. Czy tak to wyglada?
Z potionami to bzdura.
Co do taktyki to odpowiedz jest taka:
pewne klasy postaci maja naprawde bardzo proste sterowanie - np. BountyHunter moze sie spokojnie poslugiwac sie 1 paskiem akcji i swietnie sobie daje rade.
Z punktu widzenia pro-pvp taka postac jest do niczego bo masz niewiele opcji w PvP jesli uzywasz klawiszy "atak", "stun" i potow.
Ale sposob wspoldzialania postaci w grupie ma kolosalne znaczenie dla przebiegu potyczki i tutaj jest miejsce dla strategii i taktyki nawet grajac prosta w prowadzeniu postacia.
Cytuj:
Gdzies tu na forum czytalem tez o sytuacji gdzie grupa graczy walczyla z grupa gdzie wiekszosc to byly boty i przegrali czy to mozliwe
To wynika z nieporozumienia bo ludzie czesto uzywaja okreslen "bot" i "farmer" nie do konca majac na mysli to samo.
Botem steruje jakies sztuczne AI.
Farmer to gracz ktory nie gra dla przyjemnosci tylko po to zeby sprzedawac stuff in game za real cash. Wysokolevowi farmerzy czesto lacza sie w grupy/klany bo grupa wiecej zarobia niz solo.
Przegrac z farmerami to nie zaden obciach bo ludzie ich nienawidza wiec goscie czesto walcza. Czesto walcza wiec maja okazje opanowania strategii i zgrania sie w zespole.
Inna sprawa ze czesto tak jest, ze farmer najpierw jest botem (zeby osiagnac okreslony lev) a dopiero potem zaczyna nim normalnie grac czlowiek - i dlatego niktorzy tych okreslen uzywaja wymiennie.
Ale nie jest tak w 100% przypadkow - sam znam gildie "farmerow" ktora paru normalnych playerow zalozylo z altow i farmuje nimi kase zeby wspomoc glowne postacie (najczesciej tak robia ludzie ktorzy funkcjonuja w malych i slabo zorganizowanych gildiach - np. takich ktore nie potrafia zorganizowac zadnych rajdow).