pooma napisał(a):
hm a jak jest pod wzgledem laga i trudnosci z wejsciem do gry? jak z siege? ^^ czym sie roznia te serwery? Bartz ponoc najbardziej zatloczony i siege o 5 rano
Ja swego czasu wybralem hinde z powodu lacza i zatloczenia bartza i kaina - nie podobalo mi sie ze bylo kilka grup do jednego rooma w dungu.
Polakow tutaj niewielu (6 ktorych znam) ale za to jest stosunkowo duzo europejczykow (glownie benelux, UK, skandynawia - malo francuzow i niemcow).
Serwerek ma swoje plusy i minusy.
Minusy:
- ciezko robic interesy takie jak na bartz
(mam wrazenie ze u nas kazdy oglada trzy razy kazda adene zanim ja wyda)
- ciezej o grupe komus kto gra niepopularna klasa
- zastoj w PvP (glowne alliance podzielily zamki i dawno juz nie bylo jakiegos duzego konfliktu)
- ciezej o surowce
- ograniczony dostep do manor system (alliance ktore posiadaja zamki kontroluja to niewypuszczajac wiele na zewnatrz i stosujac zmowy cenowe)
- praktycznie brak polskiego community (na 6 polakow kazdy jest w innej gildii)
Plusy:
- jak masz grupe to nie masz zadnego problemu ze znalezieniem miejsca do ekspowania
- farmerzy i boty sa zupelnie "niezorganizowani" (czytaj: regularnie dostaja wpierdol i nie licza sie zupelnie w sprawach politycznych, siege etc)
- przedzial levelowy graczy jest korzystny (wiekszosc populacji oscyluje w granicach 45-65 lev a 75 jest doslownie KILKU)
- jest to jeden z najbardziej europejskich z amerykanskich serwerow (czytaj: duzo graczy z europy ale nie ma szopek z uzywaniem narodowych jezykow - nawet takie gildie jak "Germany Legends" mowia po angielsku)
Jesli mialbym Ci cos doradzic odnosnie serwera to podszedl bym do tego tak:
- jesli jestes maniakiem, mozesz bardzo duzo grac, lubisz jak sie duzo non stop dzieje i chcesz mowic glownie po polsku to idz na Bartz - tam jest full PL gildia ktora bankowo Ci pomoze a grajac kilka godzin dziennie dobijesz do ich leveli w pare tygodni (moze miesiecy)
- jesli chcesz wybrac serwer najmniej rozwiniety idz na teona
- a jesli lubisz taka "spokojna, nienerwowa gre", nie masz oporu przed porozumiewaniem sie po angielsku to wybierz lione albo hinde
Generalnie na kazdym z tych serwerow sa polacy, na kazdym mozesz sie spodziewac pomocy bo wszedzie sa chary high level dla ktorych wydanie kilkuset tysiecy na pomoc startujecej postaci nie jest problemem.
I nigdzie nie spodziewaj sie ze od pierwszego dnia bedziesz mogl z kims PL pograc - generalnie pierwsze 30 lev robi sie solo (co zreszta jest teraz bardzo ulatwione).