Zacznę od tego, że nie jest moim celem dojścia za pomocą jakiej funkcji wyliczane są zadawane przez moba obrażenia oraz jaki wpływ ma na to p. def ppl i p. attack moba.
I przyznam się bez ogródek Karol, że czuję się urażony Tym co napisałeś.
I nie widzę konieczności używania łaciny furmańskiej w normalnej wymianie zdań i poglądów między szanującymi siebie i innych forumowiczami.
Przy okazji mam zamiar sprostować parę rzeczy. A teraz czas szczegóły.
Karol66 napisał(a):
Tez bede zlosliwy.
Nie zwrocilem uwagi faktycznie ze piszesz o zależność pomiędzy różnicą pomiędzy
p. attack atakującego i p. def a zadawanym damage poniewaz odpisales na moj post gdzie ja pisalem o zaleznosci
dmg Vs pdef i jakos nie przyszlo mi do glowy ze gadasz nie na temat
Nie zgadzam się z tobą. Ja wypowiadam się na temat.
Ty napisałeś cytuję:
Karol66 napisał(a):
Zaleznosc dmg Vs pdef nie jest liniowa i bardzo ciekawy jestem ile taki mob by walil gdybym mial pdef wiekszy 2-3 razy od normalnego na moim lev.
Ja uznałem to za uproszczenie mogące prowadzić do błędnych wniosków.
I napisałem swoje zdanie o zależnościach między p. def. i zadawanym damage dodając tu jeszcze jeden parametr.
Mam rozumieć, że jak nie zgadzam się z Twoim rozumowaniem to wypowiadam się nie na temat?
Karol66 napisał(a):
Nie widze sensu szukania tego o czym Ty mowisz skoro nie znamy i nie bedziemy znac wiekszosci danych - np. pattack moba.
ZNAMY natomiast jego level i damage jakie zadaje w zaleznosci od tego jaki mamy pdef wiec mozemy sobie wyznaczyc damage w funckji pdef.
Zgadzam się z Tobą pomimo tego, że swego czasu szczegółowe dane na temat na temat każdego moba (włącznie z p. attack) były opublikowane na jednej ze stron.
(nie przytoczę adresu bo nie pamiętam, ale była to jedna ze stron projektu L2DP)
Jednakże te dane są od dawna nieaktualne i nie uwzględniają nowych mobów.
Karol66 napisał(a):
To co Ty proponujesz nie wniesie nic ciekawego do rozmowy chyba ze lepiej sie poczujesz jesli stwierdziesz ze "to jest tak skonstruowane ze nawet ja nie wiem o co w tym chodzi" - ale chyba nie jest Twoim celem powiekszanie sobie e-penisa tylko postniecie jakiejs uzytecznej informacji?
Mam rozumieć, że zarzucasz mi spamowanie bezwartościowi wiadomościami.
Przyjmuje do wiadomości Twoje wnioski, zapamiętam i zastosuję.
Karol66 napisał(a):
Uzywalem.
Czlowieku - czy ja gdzies pisalem ze chce bic 75 lev moby?
Przeczytaj jeszcze raz co ja napisalem w tym watku:
Czy ktos kiedys sprawdzal jakie damage zadaje boss mob ok 30 lev postaci na tym samym lev jesli na nia zalozyc full set A grade?
Na mobach ok 30-40 lev (nie pamietam juz dokladnie ktory mial lev adas jak sie jego DA bawilem) UD dzialalo swietnie - redukowalo normalny dmg mobow (ok 40-50) do 4-5 punktow czyli ok 10krotnie. Wiekszosc buffow w tej grze dziala na zasadzie zwiekszenia danego parametru % a nie o stala wartosc - myslalem ze z UD jest tak samo.
Źle zrozumiałeś to, co ja napisałem. Przypadek z 75+ mobami podałem dla przykładu, aby podkreślić, że nie ma prostej zależności pomiędzy p. defence i przyjmowanym obrażeniom jeśli nie uwzględni się p. attacku moba/atakującego.
Moją intencją było podparcie argumentami tego co napisałem.
Jeśli źle mnie zrozumiałeś to nie poczuwam się do żadnej winy.
Sylvian napisał(a):
Ej chłopaki podzielcie się tym co palicie - co?? ^^
Nadużywasz tego sformuowania, w którym podejrzewasz wszystkich o używanie środków psychotropowo-halucynogennych.
Sylvian napisał(a):
Ps. Chyba za poważnie podeszliście do tematu. Tak naprawdę cięzko tu jest powiedzieć cokolwiek na 100% z racji tego, że nie mamy wglądu w to co wyrzeźbili magicy z NC.
I tu się mylisz. Samej postaci funkcji oczywiście nie sposób odgadnąć.
Ale drogą eksperymentu z różnymi wartościami p. def. istnieje możliwość ekstrapolacji wartości zadawanego damage przy wartościach p. def., których poszukujemy - oczywiście z pewną granicą błędu.
(Wystarczy do tego jakiś zaawansowany program matematyczny z funkcją ekstrapolacji/interpolacji) i zacięcie do eksperymentów.
Po więcej informacji odsyłam do lektury Procedur Numerycznych.
Zgodnie z powyższym cały czas się trzymam tematu, czyli tego co napisał Karol, cytuję:
Karol napisał(a):
Czy ktos kiedys sprawdzal jakie damage zadaje boss mob ok 30 lev postaci na tym samym lev jesli na nia zalozyc full set A grade?
Ja dałem wskazówki, jak to sprawdzić za pomocą postaci na wyższym levelu niż docelowa postać. To wszystko. Wskazówki w postaci "kawa na ławę" są powyżej w komentarzu do tego co napisałeś, Sylvian.
Prościej się nie da.
To już ostatnia moja , jak to nazwał Karol "użyteczna", wiadomość na tym forum.
Dziękuję za uwagę.