z SE bardzo fajnie się expi łucznika, tylko zerka w sumie Ci będzie brakowało. Na haste2 są potionki, do tego będziesz miał recharge i exp non-stop.
Jeśli chodzi o tattoo - do PvE musowo +4 STR (najlepiej już od 40 lvla), ze względu na dobrego heala, możesz też po 52 lvlu wrzucić +4 DEX (ja mam tak właśnie... -9 CON), do PvP - co łucznik to inna opinia, sam nawet jeszcze nie zdecydowałem :|
Odnośnie klasy - najlepiej po prostu spójrz na skille. Zaletą SR zdecydowanie jest szybkość i to mi wszelkie jego braki rekompensuje. Po prostu przyjemnie się gra szybką postacią ^.^ Do tego duży crit rate, atk. speed (szczególnie z rapid fire - który zmniejsza zasięg strzału, ale skilli nie :>), evasion, selfbuffy na m.def (uzupełnia brak takiego buffa u SE ;]), speed... no ale najsłabiej strzela..
Obiektywnie patrząc, HE wydaje mi się najlepszym łucznikiem (największa suma CON+STR+DEX, critical power i boost attack speed przed 40-tym lvlem, ogromny jak na łucznika CON, niezły snipe...), no ale wolny dupek
HE jest mało skomplikowany, ale skuteczny. Dwa skille na krzyż, ale dużo weźmie na klatę zanim padnie.
PR ma dużo możliwości kombinowania (hex pomiędzy dwoma strzałami można puścić), do tego freezing strike do spowolnienia. Deadeye wydaje mi się słaby w porównaniu z Rapid Fire i Snipe. W dobrych rękach naprawdę cuda potrafi robić... Najsilniej bije i najszybciej pada
w sumie ma tylko o 1 DEX mniej niż SR.. a STR o 5 więcej, więc na CON sobie odbili.
PS.
Sylv dochodzisz do 75 ? :>
PS.2.
Draconic z focusem niweluje wszelkie braki SR'a w STR