AVE
Sylv dobrze prawi - dać mu ... nic mu nie dawać bo go nam jeszcze duma rozsadzi
Ja ze swojej strony chciałem dorzucić kilka słów na temat party a RL - wiadomo bywa różnie.
To są moje opnie zgromadzone na podstawie własnego doświadczenia - niektórzy powiedzą że to czy tamto jest oczywiste, inni że się nie zgadzają ale jeśli choć jedna osoba skorzysta to miło
Czas:
Jeżeli chcemy zrobić party to zastanówmy się ile czasu mamy i czy po dobiegnięciu na właściwy obszar nie zostanie nam np: 20-30 min grania - w ten sposób zmarnujemy czas (często i przyjemność z gry) sobie i reszcie ludzi - zwłaszcza gdy okaże się że bez nas muszą iść gdzie indziej.
Przypadki losowe
mamy party - komuś w domu dzwoni telefon, "puka" do drzwi czy rodzinka wzywa - ups - co zrobić - jak to jeszcze u healera to może być kwas. jasne z telefonem można grać - jak nie jest w innym pokoju, rodzinka z reguły zaczeka pare minut, gości można nie wpuścić ale problem pozostaje.
Fakt - jak gramy solo to nas to też nie minie ale wytedy sami decydujemy za siebie - a party jest całościa - poniekąd każdy jest odpowiedzialny za każdego.
Moja propozycja jest taka że jeżli MUSIMY nagle odeść na chilke od kompa to ustalmy wcześniej jakić krótki kod oznaczający taką sytuacje (i nie koniecznie "brb") np: "emg x" - co znaczy sorry ale u mnie się pali i spadam wróce za x min - jak zgine to postarajcie sie zbarac co dropnołem a sami uciekajcie jak nie dacie rady - trudno (stosowane to "tel" "dzwonek")
w kwesti L2 jak gramy na otwrtym terenie to dajmy follow przed odejsciem (dwuklik na ikonce kolegi z drużynki)/ healer może odpalić makro w stylu party heal co 5s (lepiej stracic mane niż członka grupy) - wiadmo decyzja jest i będzie zawsze kwestią chwili (jeden mob/boss z obstawą - teren/dungeon) - Postarajmy się jednak nie narażać za bardzo drużyny ale też nie miejmy pretensji do takiej osoby - stało się trudno - gramy dalej
[example from real life: Cruma party - dzwonek do drzwi - lece na klatke, półtora piętra w dół, otwieram drzwi ... a tu świadkowie J. - oddycham spokojnie tłumiąc szał - odmawiam grzecznie rozmowy i pędzę zpowrotem myśląc ile expa mogłem za nich dostać i co dropują
(świadkowie) - naszczęscie luz wszystko OK]
BTW: nie którzy znajomi już się nie pytają co i jak gdy po otwarci drzwi zasuwam z powrotem do siebie
dłuższa PRZERWA
jeżeli wypda nam dłuższa przerwa (> 10 min) (ale mamy zamiar wrócić) to wyjdźmy z party i sami
zastanówy się co zrobić (SoE, disconect, zaczekać w bezpiecznym miejscu jeżeli takie jest w pobliżu) - oczywiscie poinformujmy o tym reszte za wczasu
po powrocie nie pędźmy na siłe do drużyn ściągając na nią armie zaagrowanych mobów - wtedy i tak nam nie pomogą a sami zginą - jeżli od razu mamy aggro na sobie to poradźmy sobie sami (dokładnie nie narażając innych jak będą mogli pomóc to pomogą) - w końcu to sam zdecydowałeś że chcesz się tu wylogować/przeczekać; w innym wypadku poprośmy by do nas podeszli albo na własne ryzyko idźiemy do nich jak zginiemy to pretensje do siebie (można było zaczekać/użyć wcześniej SoE)
Drużyno jeżeli możecie pomóc to pomóżcie ale niech nie będzie to misja samobójcza.
kawa czy herbata
nawet jak nasze orki, elfy, krasnoludy jeść nie muszą to my tak a i matce naturze czasem trzeba oddac to i owo
[i nie koniecznie w biegu, ukradkiem pod krzaczkiem jak mają to w zwyczaju nasi herosi
] uprzedźmy reszte co jest grane i najlepiej w spokojnym miejscu podczas restu czy buffów (juz na pewno nie zaraz po - wszyscy wstaja a jeden nagle going for tea - co robił ostatnie 3 minuty - pewno myślał z cytryną czy bez
)
disonnect/crash
na to nikt nie ma wpływu i nikt tego nie chce - jak już się komuś zdarzy to postarajmy się resztą zostać w okolicy - szczególnie jak niebezpieczna przez 5-10 min (chyba że nie damy rady). jeżeli dłuższa awaria to trudno po ponownym zalogowaniu się stosujm się to tego co napisałem w punkcie Przypadki losowe a złości po ew. (odpukać) zgonienie nie kierujmy na reszte drużyny to nie ich wina (nasza też nie ale to niczego nie tłumaczy)
I wogóle po to min. party ma własny czat żeby z niego w tym celu korzystać - nikt nie żąda szczegółów ale warto napisać ogólny powód i czas nieosiągalności.
Czekam na opinie moich wypocin
Miłego grania i częstych dropów
Kurga
PS. A wogóle to zasada numer 1 udanej gry w zespole:
Nie gincie za party .......... pozwólcie waszym wrogom ginąć za swoją.
:):)