O, ciekawy wątek
Dość rzadko tu ostatnio wchodzę, zrobiłem sobie małą przerwę w DAoC, ale generalnie od jakiegoś czasu gram głównie na Merlinie jako mid. Moja postać na Merlinie to Gremus lvl 32 Troll Zerker
(mam też skalda 20 i shamana 13).
W kwestii levelowania... dla mnie mid był znacznie łatwiejszy w expowaniu, szczególnie na niższych levelach
Z mojego doświadczenia wygląda to tak:
Po stworzeniu nowego charsa najlepiej udać się do Fort Atla i expować na plaży. Kupa ludzi zazwyczaj tam jest i łatwo znaleźć grupę (nawet poniżej level 5
). Na krabach i pookach można sobie dociągnąć bardzo łatwo i szybko do level 10. Na level 10 najlepiej udać się do Myrkwood (Gna Faste, jedziesz do Galplen z Ft. Atla, bindujesz, i płyniesz SW, Gna Faste to właściwie jeden mały budynek). Masa ludzi tam expuje, dość łatwo znaleźć grupę (kolejność killowania - weeping willows, mora riders / dancers, werewolves, minor werewolf nobles - te ostatnie w dobrej grupie dają kosmiczny exp), a i trainers są blisko (Thane, SB i Zerker w Gna, reszta w Galplen). Nobles wystarczają gdzies do lvl 20, i w tym momencie można już się udać do Vendo Caverns (na wschód od Svasud Faste, czyli CS w wydaniu Midgardu
).
W Vendo ludzi też jest sporo, a jest co klepać nawet na lvl 30
Oczywiście można się też udać do DF, ale założyłem, że to oczywiste
Są też inne miejsca, w których można expować być może szybciej (jeżeli już znasz ludzi i zbierasz ich odpowiednio wcześniej... my sporo expowaliśmy jako gildia w różnych dziwnych miejscach) - ale w tych, które opisałem powyżej najłatwiej znaleźć grupę. Nisse Lair MOCNO odradzam.
Powyżej lvl 30 można polować w Varulvhamn i Spindelhalli...
BTW - jaką masz xywę na Merlinie ?