Drodzy użytkownicy, witam po długiej przerwie, wprawdzie zaglądałem na to forum, ale na nim nie pisałem, ale tera potrzebuję pomocy, i byłoby miło gdybym ją od was dostał.
W nawiązaniu do problemu użytkownika Kaban
też chciałbym sprawić sobie zbliżoną konfigurację:
http://allegro.pl/komputer-i5-4590-4x3- ... 40284.html(tak wiem, aukcja się skończyła)
Niedawno trafiłem do Ashran i przeżyłem szok, mój wiekowy komputer (geforce 9600, 4gb ramu, jakiś stary dwurdzeniowy procesor) nie potrafi tego już w ogóle udźwignąć (3-4 fps).
Pytania mam takie:
1. Rozumiem, że jest mnóstwo pewnie recenzji poszczególnych kart graficznych, ale czy z punktu widzenia niezbyt wymagającego gracza jest aż na tyle istotan różnica pomiędzy poszczególnymi modelami (ASUS, Gigabyte, Gainward)? Wiem, że pewnie do WoWa wystarczyłaby mi i słabsza karta, ale chciałbym znowu przez parę lat nie musieć robić żadnego upgrade'u.
2. Płyta główna? Jako że nie będę nic podkręcał, komputera używam TYLKO do grania, czy naprawdę muszę tutaj szukać dobrego? Czy w ogóle jest taka możliwość, że karta graficzna nei zmieści się (fizycznie) na jakiejś mniejszej, gorszej płycie główne? albo w obudowie (sorry, to pytanie pewnie jest debilne, ale...) Czy mogą poprzestać na jakimś tańszym modelu, byle aby był odpowiedni socket na procesor, zaintegrowana karta dxiękowa itp itd? Czy w ogóle taka karta dźwiękowa jest używalna?
3. Procesor? W tych zestawach jest już chłodzenie? Chyba tak? jest wogóle sens wymieniać je skoro żadnego OC nie planuje?
4. Zasilacz? Czy te 600W wystarczy? Co wlasciwie sie stanie jak to podłącze a zasilacz bedzie za slaby? moge jakos uszkodzic karte graficzną?
5. Czy wogóle samodzielne złożenie komputera jest w zasięgu umiejętnosci casuala?
6. Naprawdę ten SSD to taka konieczność w dziiejszych czasach? Bo sporo kosztuje, a 256 GB to chyba mnie nie urządza? Bo nie urządza? Na gry i system? A może wystarczy jedynie 128 jedynie na system? Miałoby to sens?