Sobtainer Napisane: 27 mar 2016 16:16 napisał(a):
Ja wczoraj podkręciłem procka do 4,5ghz i różnica w testach to jakieś 3-5%, prawie zero. Rozmawiacie o ramie, ale pomyślałem że napiszę o tym
natomiast w syntetycznym teście obróbki obrazu 4,5ghz znacznie szybciej przetworzyło obraz w cinebench.
bequiet dark rock 3. Na 4.5GHz w stresie w programach obciazajacych miałem max 81 stopni na jednym z rdzeni, reszta poniżej 78.
Różnica w wydajności znikoma, natomiast w słyszalności wentylatorów duża bo z 350rpm kręcily po 900-1200 a to już słychać.
Programy do testowania to cinebenchnark oraz prime95. HWMonitor do monitorowania. Generalnie lepiej podkręcić GPU niż procka w grach. Generalnie gdyby była różnica w wydajności w grach to spoko, ukłoniłbym się, dał na ai suite asusa opcję kręcenia po 1000rpm 4 wentyli i przegryzłbym ten szum, ale cisza przy 350rpm cpu wentyla oraz reszta stojąca pasywnie w budzie naprawdę daje radę i komp oprócz tego że lampka świeci od power nie pokazuje oznak włączenia
jedyne co bym chciał teraz wstawić do tego 6700k to Ti, ale nie mam kasy i raczej się nie zapowiada bym miał w tym roku. Ale Ti + QHD/4k monitor to to na co teraz hypuje
zobaczymy jak pascale sobie z tym radzić będą i czy w kwocie 3k za GPU będzie można swobodnie grać w 4k.