Goatus napisał(a):
Pieszczoch napisał(a):
Kek, taka VGA a amd na dzien dzisiejszy kupuje.
Najwyrazniej c2d nie do wszystkich dotarlo
kek.
Niektórym coś się już wełbie poje#$@lo za przeproszeniem jak porównują procek z dolnej części średniej półki do procka high end który kosztuje 2.5+x tyle.
Atherius napisał(a):
Jesli chcesz grac tez w inne gry zalecam zastanowaci sie nad kupnem 2gb ram, jest juz sporo gier, ktore gardza 1gb...
/Agreed, ale dodatkową kostkę(ki) można dokupić miesiąc czy dwa później.
Atherius napisał(a):
Poza tym dysk maly jak na dzien dzisiejszy.
Zawsze mnie fascynowało po co normalnemu użytkownikowi 300GB+ dysk?
Atherius napisał(a):
Po co inwestowac w droga karte graficzna,
Arggh. Radeon X1950
Pro Karta kosztuje ok 700zl
Anyways widze ostatnio tutaj w doradzaniu sprzętu przykra tendencje. Tzn wypowiadają się osoby dla których jedyny i słuszny jest sprzęt z segmentu high end a reszta to crap. Wszystko fajnie i pięknie tylko że nie każdy jest gotów wydać 4k na nowego peceta (pomijając już kwestie tego czy kogoś stać czy nie). Po konfiguracji Monikona jasno widać że to jest raczej zestaw gdzie liczyło się każde 100zl więc nie wiem czemu ludzie wyskakują z C2D i 2gb ramu odrazu.
Seesh, ludzie, nie wiem czy wiecie ale na sprzęcie z 2.5k też się da komfortowo pograć (Na serio, nie zalewam
)
Wracając do tematu to rzeczywiście do procka warto by było troszkę dołożyć (ale nie odrazu 2x tyle ;] )
Edit: @Enhu: Wydaje mi się że dział Tech Board jest najodpowiedniejszym działem na tym forum do zadawania podobnego pytania (jak ktoś już musi się o coś takiego dopytywać na forum o mmo)
Co do hdd, podam tylko kilka przykladow, gry tj. just cause, dark messiah of m&m, flight simulator X, tomb rider legend wymagaja ok. 10gb do instalacji jedna ! Wiec wyobraz sobie, kilka takich gier, kilka gb filmow, muzy, programow, w miedzyczasie kilka gb sie ssie z netu i juz nie ma dysku... poza tym doplata np. z 160gb do 250gb to wydatek ~30/40 , wiec nie ma sie nad czym zastanawiac.
Co do karty to ostatnio czytalem o x1950xtx 512mb na pamieciach ddr4 i myslalem, ze to cos tego pokroju a to jakas ekonomiczna wersja, ktorej blizej chyba do kart x1900gt.
A do tego, ze wszyscy polecaja c2d... no coz jest to nie przesadzajac, ale procek przyszlosciowy, dwa jajka, niesamowita wydajnosc, dobre o/c, starczy jednak na troche dluzej niz jednojajowiec.
Rozumiem, ze liczy sie z kazda 100zl, ale jesli ma mozliwosc i nie pali sie, to niech dozbiera i tyle, takie jest moje zdanie.
Btw widze, ze ramy w tym spisie ma jakies strasznie wolne 533mhz... teraz standardem jest 667 i 800, wiec te moga tylko obnizac wydajnosc, rozumiem, ze sugerowales sie tylko i wylacznie cena.