Idzie się pogubić. Robię małe wymiany bebechów w PieCu.
Szukam czegoś do grania w 1280x1024, poprzedni konfig :
P4 - jeden z pierwszych
mobo jakis gigabyte za 300 zł
2 GB stareeego ramu 533 chyba
GeForce 8600 GT Gigabyte 256MB HDTV & DVI (PCI-E) H
I wszystkie gry chodzą imba, co jest dziwne. Nie mówię o Crysis, bo w to nie gram, ale o Cod4, Brothers in Arms, WoW, Wiedźmin. Mój problem opiszę na przykładzie WoWa. Jak sobie solo latam i zabijam mobki to mam minimum 60 fpsów do 120. Wszystkie suwaki od jakości grafiki mam w prawo, ma maxa. Wlatuje do miasta i fpsy spadają do 50-20. Da się łazić. Z kolei na rajdzie (SSC, TK) jak sobie stoimy jest ok, ale jak się już ruszy te 25 osób zacznie walić czarami itp. to mam w porywach 7 fps nawet na minimalnych ustawkach jakości grafy. Najdziwniejsze jest to że wcześniej tych osób było 40 a grafa 7900 czy coś starego i wszystko chodziło cacy nawet na wysokich ustawieniach. W CoD4 nie jest to aż tak odczuwalne, ale jak polecą smoke granaty ludzie zaczną walić z wyrzutni itd. to grafa potrafi chrupnąć. Nie wiem czy mam winić bardziej sprzęt czy low budgetową GF 8600 GT. Czy może to i to.
Korci mnie to, co tej grafie sądzicie ?
http://sklep.benchmark.pl/pelny_37139.html
GeForce 8800 GTS EVGA 320MB TV & 2x DVI (PCI-E) KO ACS3 (ok. 1200 zł.)
Dużo piszecie o wyższości GT nad GTS, że ta ma 112 jednostek a ta 96. no ale skoro ja nie wychodzę poza 1280x1024 to co tak na prawdę zyskam ? Parę jednostek więcej ? Crysis i tak i tak będzie mulił na moim konfigu, a CoD czy WoW powinien śmigać (mam taka nadzieję). Szkoda mi tych 200-300 zł w sumie nie wiem czy wartych wydania w moim przypadku. Z drugiej strony 300 zł więcej to nie jest aż tak dużo, ale obawiam się właśnie tego nadstanu niewykorzystanej mocy przy mojej rozdziałce (nie zamierzam zmieniać monitora na coś większego od 19 cali, bo do prawdziwego grania mam konsole
)
Reszta zmienianych bebechów będzie w normie (C2D E6550, 2-4 GB Geil juz normalnego, mobo evgi, dobra zasilka, buda, win xp pro, itd.)