Coval napisał(a):
joshe, dziwne wnioski wysnuwasz.
Wnioski tyczyły się e7300 vs e7400 o co pytał sucre.
Coval napisał(a):
E8XXX to wyrzucanie kasy na moc obliczeniowa, ktorej nigdy nie wykorzystasz (i nie odczujesz w grach).
A czy ja wspominałem o mocy obliczeniowej ?
Screen or it didn't happen ;]
e8xxx to 45nm (choć i e7xxx też) ale mnie chodzi szerszą szynę danych + więcej cache'u. Nie zapominaj że buda kompa to też niezła suszarnia.
Aha, ja nie jestem zwolennikiem OC.
Cóż, spierać się na tematy odnośnie sprzętu można w nieskończoność - każda pliszka swój ogonek chwali.
Ale jak wykładać kasiore na stół to przy 5 stówach, jedna dodatkowa nie robi
wielkiej różnicy (to tylko przykład).
Coval napisał(a):
Majac duzo kasiory na zasilacz proponuje BeQuiet, EnerMax itp. W tym momencie to wlasnie Cheiftec jest tania opcja, gdyz przy umiarkowanej cenie oferuje przyzwoite parametry. Z drugiej strony mamy zasilacze NoName, czyli wywalanie kasy, na ktora nie powinno byc stac ani biednych ani bogatych.
A taki np. tagan ?
Na obecnych zasilaczach słabo się znam (mój database sięga 3-4lat wstecz) zatem pierwsze słyszę o enermax. Bequiet to jak rozeznaję stosunkowo nowa marka w świecie zasilaczy (nie jest to marka innego producenta ?)
oxidize napisał(a):
nie zrozumielismy sie Joshe.. ostra przesada.. 8gb to kosmicznie duzo pamieci i na bank jej nie wykorzystam. Obecnie mam 1gb i siedze na niej juz kilkanascie miechow i starcza mi na wszystko. Photoshop cs2 smiga b.dobrze dopiero cs3 czasami sie krzsztusi gdy mam otwarte kilka projektow i aplikacji na raz + naparzam tabletem.. ale to nie koniecznie juz wina mojego ramu. 4gb to wystarczajaca ilosc na wiele wiele miechow. 2k mam na sprzet. Monitor to osobny watek. Logiczne ze nie pytalem sie o wczesniej wymieniony sprzet majac jedyne 800zl.
Widzisz, sęk w tym że ja nie mam pojęcia do czego używasz photoshopa.
Ja robiłem chwilkę w drukarni i zapewniam Cię, że 8GB ram - z czego duża część przeznaczona było dla swapa w ramdisku - pracująca pod kontrolą xeona przyspieszała 4-8krotnie szybkość RIPu.
Przykładowo na maszynie z c2d (nie pamiętam już jakim dokładnie, chyba seria 4xxx) RIP billboardu trwał ponad 2h, na xeonie (technologia starsza i chyba 1.7ghz) i taką ilością ramu, nieco ponad pół godziny.
Nomm...podejrzewam że w poligrafii nie robisz, toteż nieco za daleko pojechałem z taką ilością ramu dla domowych zastosowań semi-pro;)
Ale stare porzekadło komputerowca mówi: ramu nigdy za wiele. O czym się już srogo przekonałem razy kilka.
oxidize napisał(a):
zastanawiam sie nad prockiem. wczesniej myslalem o c2q 6600 ale niepodkrecony ma slabe wyniki i strasznie sie grzeje.. dodatkowe chlodzenie to ok 150zl
teraz wchodzi w gre q8200 lub e8500 (45nm, fsb 1333mhz, radix 16, sse 4, zimny ze standardowym chlodzeniem da sie podkrecic do ponad 4ghz), mobo taki jak pisalem wczesniej (costam na p45), radeon 4850 (aczkolwiek karty nvidii beda wspierac sprzetowo cs4. zreszta geforce da sie ponoc przerobic na quadro. wsparcie procesow przez radki to jakas sciema), 4gb ramu na 1066mhz i dyski w raid0 co o tym myslicie?
O radkach i podjazdach do aplikacji graficznych czytałem pare newsów, ale seria nv-quadro istnieje od 8 lat - i to jest solidny kawał gruntu pod stopami (zwłaszcza ze sterownikami pisanymi oddzielnie do quadro). Nie wiem nic o przerabianiu zwykłego gf-a na nv-q, ale oczywistym jest dla mnie, że taka karta do grania praktycznie się nie nadaje.
No, ale nie każdy dłubie w oprogramowaniu CAD (dla którego to quadro jest właśnie dedykowane).
Procek, jak już wyżej wspomniałem: wybór bardzo trafny.
Popolemizowałbym nieco o konkurencyjnym phenomie, gdybym tylko bazował na własnych doświadczeniach.
Raidzik przyspieszy operacje dyskowe co najmniej dwukrotnie. Jak już mówiłem, przy większych plikach tmp na pewno się sprawdzi.
btw: przed zakupem mobo MSI poszperaj lepiej za opiniami na jego temat.