Cytuj:
Tylko Srodkowy_Kolek chyba do tej pory nie zdaje sobie sprawy (albo przekracza to jego zdolnosci intelektualne), ze rozmawiamy o Raid0 do zastosowan domowych czyli dwa identyczne dyski twarde.
Tak teraz juz wiem, ze ynteligenty spedzajace na mmorpg cale dnie ... ograniczaja swoje " zastosowania domowe " - do napierdzielania w gierki i nie maja zadnych danych, waznych z jakiegos powodu. Wiec olac sprawe. Twoje hobbystyczno-profesjonalne wypowiedzi w stylu "a mi sie nie popsulo to napewno nikomu tez sie nie popsuje" - to...a po co to komentowac ';]
Cytuj:
no i trzeba wziac pod uwage, ze przy takich zastosowaniach dyski naprawde sie nie psuja
No tak, psucie sie dysku (nie mowiac o mechanicznym zuzyciu, zmeczniu materialow itd) - jest wielce zalezne od tego do czego sie go uzywa ;]
Szczegolnie ze mowa tu o dyskach nie pochodzacych z lini "serwerowych".
Cytuj:
albo jebnie w pierwszym tygodniu albo bedzie dzialal.
to rownie dobre jak "a mi sie nie popsulo to napewno nikomu tez sie nie popsuje".
Cytuj:
podstawowe dane po dupie mi spływają; sam zresztą stwierdziłeś że są okraszone marketingiem.
Ponowie swoj apel, wracac do podstawowki i odrabiac zalegle lekcje.
Cytuj:
Za dużo "if". Jak kto dyga o swoje dane na domowym komputerku, to nie trzyma ich na dyskach w raid0.
O naprawde? a to czemu? przeciez maja same plusy
Cytuj:
Mendol: w miarę sensowny do domowych zastosowań zaczyna się od 350 GP.
A mendol nie odroznia kontrolera ktory...posiada wlasna " logike" od takiego ktory opiera sie na cpu ;] Gotowy wydac kase by uzyskac to co dostaje sie w cenie MB.
Cytuj:
Nawet jednorożca łatwiej zobaczyć niż raid5 w domowym komputerku
Srednia ilosc hdd w prywatnych pc ludzi pracujacych na tym samym wydziale co ja ..to jakies 5-6. Sam posiadam 11, a przeciez to tylko do zabawy i ojciec doradzilby mi raid0 ;] Ten ..samoplusowy oczywiscie ;]
Cytuj:
Jeżeli chodzi o szybkość to owszem BIOS Raid zjada trochę mocy CPU, tyle że obecnie to nie CPU jest wąskim gardłem tylko właśnie odczyt/zapis z HDD więc IMO warto.
To zalezy do czego sie uzywa kompa w domu, jesli jest sie typowym polmozgiem z mackami, potrzebymi tylko po to by odpalic gierke.... to mozesz miec racje. Jesli ktos w domu natomiast hobbystycznie wykonuje operacje ktore przy pelnym obciazaniu cpu zabieraja powiedzmy....5h czasu. To dla niego pare procent moze byc dosc irytujace ;]
Ps. ciekawi sa tez osobnicy myslacy, ze jesli raid jest "kontrolowany" przez jakis smieszny ukladzik za 50groszy (do kupienia na straganie w chinach) na mb to ..procek juz nic nie musi robic. Lodowka w kuchni sie zajmuje wszelkimi obliczeniami ;] -a to inside, ten sam co maca chcial banowac, chyba sie jeszcze nie skapnal o co w tym interesie chodzi.
Pozdrawiam hobbystycznych administratorow...