Yog-Sothoth napisał(a):
Dziwne ze nie wymyslili jeszcze kabla HDMI <- DVI + minijack, to by zalatwialo problem dzwieku w HDMI. Tez bym wolal miec dzwiek i obraz w jednym kablu, tak jak w PS3, bo wtedy nie trzeba przynajmniej zmieniac zrodla w ampli przelaczajac miedzy urzadzeniami..
sprawe zalatwia pilot uniwersalny jak harmony logitecha, sam poprzelacza zrodla z jednego przycisku w ramach zaprogramowanej akcji
a tak powaznie rzeczywiscie audio i video w hdmi na jednym kablu to wygoda ale chyba tylko jak sie ma ampli AV z wejsciem HDMI albo przesyla dalej z TV do audio amplifiera
bo jak dla mnie wysylac dzwiek z kompa do telewizora to jakas pomylka.. wiekszosc z nas przy kompie ma lepsze glosniki niz te ktore sie montuje nawet w markowych tv z wyzszej polki
No chyba ze to idzie potem rzeczywiscie kabelkami (np chinche) z tv do audio amplifiera to ampli dostaje audio z jednego zrodla wtedy.
Czyli wszystkie zrodla AV podlaczone do tv z ktorego idzie "jeden" kabel audio do ampli, to upraszcza kabelkoze.
U mnie jest akurat zupelnie odwrotnie wszystko (satka, bd) podlaczone po hdmi do ampli z ktorego wychodzi 1 kabel hdmi (ale juz nie wysyla audio) do tv i w sumie jest to rownie wygodnie.
komp tez podlaczony do ampli ale za pomoca dwoch kabli - grafa dvi -> ampli hdmi, dzwiek po spdif optyk -> ampli opt a na ampli ustawione mam rozne wejscia dla video i audio dla tego samego zrodla co jest nieslychanie wygodne bo logicznie jest traktowane wciaz jako jedno zrodlo.
Jako ze moj tv beztrosko sobie zwisa ze sciany takie rozwiazanie ma ta dodatkowo zalete ze wisza mi tylko 2 spiete ze soba kable z tv (zasilanie i hdmi) co poprawia troche estetyke