pseudo rozwiązanie znajduje się tu ale trzeba się rejestrować to zacytuje.
http://hdtvpolska.com/index.php?&showtopic=14654
Cytuj:
Stan faktyczny jest nastepujacy:
HDMI podpiete do telewizora, SPDIF do wzmacniacza i wszystko fantastycznie z jednym zastrzezeniem: dziala albo jedno, albo drugie.
Stan oczekiwany:
Mnie zalezy na tym, aby oba urzadzenia rownoczesnie podawaly dzwiek na wyjscia HDMI i SPDIF, bez koniecznosci przelaczania czegokolwiek w windowsie, poniewaz nie zawsze chce mi sie wlaczac cala maszynerie (wzmacniacz) aby ogladnac odcinek serialu.
Dekodowanie dzwieku ma odbywac sie dla wyjscia HDMI, a SPDIF ma dzialac w opcji passthrough. Niestety wybor domyslnego urzadzenia audio ATI HDMI, powoduje odlaczenie SPDIF z karty muzycznej, a ustawienie jako domyslnego urzadzenia Realtek HD audio odcina dzwiek przez HDMI.
Obecnie konieczne sa 4 kroki:
- przelaczenie domyslnego urzadzenia z poziomu odtwarzacza (media player) - wtedy nie trzeba restartowac windowsa, radzi sobie z przekaczeniem domyslnego urzadzenia audio "w locie";
- przelaczenie opcji SPDIF passthrough w AC3filter;
- przelaczenie opcji w menedzerze dzwieku realteka w zakladce we/wy;
Cytuj:
Na razie odpowiem sobie sam...
Wychodzi na to, ze HDMI i SPDIF nie beda graly razem, ale mozna troche oszukac windows z nastepujacy sposob:
Dzwiek stereo do TV po HDMI:
- jako domyslne urzadzenie audio ustawiamy ATI HDMI;
- w menedzerze Realtek HD Audio w opcjach we/wy ustawiamy konfiguracje tak, aby gralo (u mnie sa to 2ch glosniki i wylaczona opcja dolby digital);
- w media playerze w narzedzia>opcje>urzadzenia>glosniki ustawiony jest ATI HDMI;
Dzwiek cyfrowy po SPDIF idzie przez KMPlayera, gdzie jako zrodlo dzwieku nalezy ustawic Realtek HD audio out, z ciekawostek jednak AC3filter ma miec odznaczona opcje SPDIF passthrough poniewaz wtedy dziala ATI HDMI...
Metoda opracowana w oparciu o proby i bledy, dla mnie calkowicie nielogiczna, ale najwazniejsze, ze dziala i byc moze komus pomoze:-)
Pozwala cieszyc sie dzwiekiem stereo przez TV tylko na kablu HDMI i AC3/DTS na wzmacniaczu przez kabel optyczny - jedyna niedogodnosc to koniecznosc uzywania dwoch playerow.
Mam nadzieje, ze instrukcje te beda pomocne.
zamówiłem X-FI zobacze czy wiecej wycisne z konfiguracji.