Kabraxis napisał(a):
Duzy daje przyrost wydajnosci w MMO taki SSD?
Powiedzmy kupuje SSD i laduje na niego TYLKO Windowsa i Guild Wars 2 (ktore na moim sprzecie non stop chaczy i widze ze doczytuje dane) albo nawet sama gre tylko laduje na SSD.
NIE interesuje mnie wzrost wydajnosci podczas pracy z systemem (bo mi sie pracuje dobrze atm) czy jego szybsze wstawanie o 10 sekund (bo i tak mi wstaje szybko) bo to sa pierdoly i jest mi to na chuj potrzebne jak ma sie system zadbany.
Interesuje mnie tylko i wylacznie przyrost wydajnosci w grach z duzym streamingiem danych i uzyciem dysku trwardego, czyli np. MMO. Bedzie duzy (w sensie warty ceny?)? Sa gdzies jakies testy?
Atm mam normalne stare dyski SATA 7200 z cache po 16MB.
Nie ma żadnego znaczącego przyrostu szybkosci ładowania.
Dyski SSD to przede wszystkim instant dostęp do plikow do małych plikow.
Większość gier działa tak, że plik są rozpokowywane w locie i jest to ( i jeszcze będzie) dużo szybszy sposob wczytywania danych.
Zauważalną różnicą natomiast będzie to, że programy i gry są bardziej reponsywne, na w dyskach SSD nie istnieje problem fizycznego szukania danych (przestawiania głowicy i obrotu talerzy), wiec nie ma żadnych przycięć spowodowanych przez nagła potrzebe doczytania czegoś.
A co do tego ze cie interesuje wzrost szybkosci pracy z systemem. Uwierz mi nie wiesz o czym mowisz. Jak masz SSD i pojdziesz do kogoś kto nie ma, to tak jakbys sie cofnął do epoki kamienia łupanego ;p.